Jumătate dintre judeţe primesc de la bugetul de stat mai mult decât încasează din impozite


Jumătate dintre judeţele României primesc de la bugetul de stat, pentru nevoile locale, mai mulţi bani decât reuşesc să încaseze din impozitele principale, remarcă jurnaliştii de la România Liberă, într-un articol publicat în ediţia de joi.

Cei mai mulţi bani îi „înghit” judeţele Vaslui, Olt, Suceava, Botoşani şi Bacău. Doar Capitala şi câteva judeţe mari contribuie la buget cu sume consistente, se mai arată în articolul cu titlul „Două Românii. Una consumă, alta plăteşte”.

Doar 20 de judeţe au avut contribuţii nete la bugetul de stat în 2009, arată date ale Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Contribuţiile au în vedere sumele colectate din impozitul pe profit, pe venit, accize, TVA şi taxe vamale. Potrivit datelor celor două instituţii, cele mai mari contribuţii la buget au venit, în ordine, de la sectorul 1 al Capitalei, cu 4,83 miliarde lei, judeţul Ilfov, cu 3,56 miliarde lei, Constanţa, cu 3,22 miliarde lei, sectorul 6, cu 2 miliarde lei, judeţul Cluj, cu 1,91 miliarde lei, sectorul 2, cu 1,88 miliarde lei, Timiş, cu 1,81 miliarde lei. Urmează  Prahova, cu 1,77 miliarde lei, sectorul 3, cu 1,7 miliarde lei şi sectorul 5, cu 1,45 miliarde lei. În zona de jos a clasamentului se găsesc judeţele  Călăraşi, cu 175,49 milioane lei, Tulcea, cu 211,49 milioane lei şi Mehedinţi, cu 222,8 milioane lei. Clasamentul exclude marii contribuabili din ţară, care au adus bugetului jumătate din sumele colectate la acesta din impozitele menţionate, respectiv 44,79 miliarde lei din 88,67 miliarde lei. Vărsămintele acestora sunt socotite la Trezoreria Municipiului Bucureşti, separată de bilanţurile sectoarelor Capitalei, se mai precizează în materialul din România Liberă.

În clasamentul celor mai mari beneficiari de fonduri defalcate de la buget, primul este judeţul Vaslui, cu 308 milioane lei, mai mare decât contribuţia acestui judeţ la buget, de 270,08 milioane lei, urmat de Suceava, 287 milioane lei (venituri la buget de 578 milioane lei), şi Olt, cu o contribuţie negativă de 257,68 milioane lei (sume colectate la buget de 292,63 milioane lei).

Sursa: NewsIn