Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Kaspersky Lab: Peste jumătate de miliard de încercări de infectare a computerelor blocate în T2

A- A A+
Kaspersky Lab: Peste jumătate de miliard de încercări de infectare a computerelor blocate în T2

Suitele de securitate ale Kaspersky Lab au blocat în cel de-al doilea trimestru al acestui an aproximativ 540 de milioane de încercări de infectare a computerelor din întreaga lume, ţara vizată de cele mai multe atacuri fiind China, cu 17,09% din totalul tentativelor.

Potrivit raportului malware pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2010 redactat de experţii în securitate informatică ai Kaspersky Lab şi dat publicităţii joi, pe următoarele poziţii se situează Rusia (11,36% din totalul tentativelor), India (9,3%), Statele Unite ale Americii (5,96%) şi Vietnam (5,44%).

„Infractorii cibernetici au folosit toate metodele şi tehnicile de atac posibile, fie noi sau vechi, împreună cu vectori de „scam” pentru a face profit financiar”, se arată în raport.

În topul al ţărilor care găzduiesc cele mai multe servere de malware la nivel mondial, primele poziţii sunt ocupate de SUA (29%), Rusia (16,1%) şi China (13,6%).

„Una dintre cele mai des folosite metode de infectare a computerelor este exploatarea vulnerabilităţilor software. Hackerii utilizează coduri malware special create pentru fiecare tip de vulnerabilitate în parte – exploit-uri – care le facilitează accesul în computerele-victimă. Aproximativ 8,5 milioane de astfel de exploit-uri au fost detectate în al doilea trimestru al anului, majoritatea având ca ţintă vulnerabilităţi din Adobe Reader. În total, peste 33 de milioane de aplicaţii vulnerabile au fost identificate pe calculatoarele utilizatorilor în această perioadă”, potrivit raportului redactat de Kaspersky Lab.

Experţii în securitate ai Kaspersky Lab mai spun că un aspect deloc de neglijat este legat de faptul că reţelele sociale sunt din ce în ce mai des folosite pentru a lansa diferite categorii de atacuri.

„Cele mai noi tipuri de „scam” sunt atacurile de tip „likejacking” pe Facebook. Funcţia „Like” din acestă reţea de socializare este folosită de utilizatori pentru a marca lucrurile/link-urile/fotografiile/comentariile care le plac. Făcând click pe un link atractiv, primit de la un prieten, utilizatorul ajunge pe o pagină web cu JavaScript. Rezultatul? Orice click pe această pagină activează butonul „Like” din contul utilizatorului respectiv, trimiţând, în acelaşi timp, link-ul către pagina respectivă tututor prietenilor din listă. Numărul ridicat de vizite pe această pagină va avea efectul bulgărelui de zăpadă, mărind traficul unui domeniu web pentru care infractorii cibernetici au fost plătiţi de către o agenţie de advertising să-i crească popularitatea”, se arată în raport.

Totodată, raportul mai arată că o altă „inovaţie” a infractorilor cibernetici în trimestrul doi al anului a fost posibilitatea de a crea şi administra botnet-uri prin intermediul conturilor de Twitter.

„Hackerii puteau publica comenzi botnet sub formă de text direct pe pagina unui anumit cont. Din fericire, administratorii reţelei Twitter au descoperit problema la timp şi au blocat toate conturile folosite de infractorii cibernetici”, se mai spune în raport.

Kaspersky Lab oferă sisteme de securitate pentru PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hackeri, phishing şi spam.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.worldit.info

Related Posts with Thumbnails