Kelemen: Reforma administrativă ar arunca în aer deficitul bugetar pe 2012 cu 3-4%


Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat duminică seară că realizarea reformei administrative ar avea un impact bugetar puternic, riscând să „arunce în aer” deficitul anului viitor.

„Despre reforma administrativă trebuie să vorbim mult mai calm, cu studii de impact, inclusiv economic, fiindcă noi am făcut un calcul economic şi această reformă administrativă ar arunca în aer deficitul bugetar preconizat pentru anul viitor cu vreo 3 – 4 procente, dacă vrem să facem aşa cum scrie la carte această reformă administrativă”, a spus Kelemen, la TVR Info.

„Trebuie să punem în paranteză (ideea reorganizării – n.r.) şi să recunoaştem că nu există un consens în coaliţie şi în viaţa politică pentru aşa ceva şi reluăm discuţiile poate mai calm, poate mai bine pregătiţi”, a fost opinia liderului Uniunii privind subiectul reîmpărţirii teritoriale.

Kelemen Hunor a precizat că este o greşeală să transformi ceva „desenat greşit de la bun început” în ceva mai mare, cu atribuţii administrative foarte importante.

„Dacă noi nu acceptăm această variantă şi cineva insistă să meargă mai departe cu acest proiect, atunci lucrurile din punctul nostru de vedere devin complicate, dar noi nu dorim acest lucru şi nu va depinde de noi”, a subliniat liderul unional.

Kelemen a admis că înainte de anunţul public privind reorganizarea teritorială au existat unele discuţii „superficiale” pe acest subiect în coaliţie, în care UDMR a menţionat că nu poate susţine varianta PDL.

De asemenea, el a afirmat duminică seară că nu îndeamnă secuii să iasă în stradă, însă aceştia sunt nemulţumiţi de propunerile de reorganizare teritorială şi a adăugat că Uniunea nu doreşte instabilitate politică, întrucât nu a fost cea care a cerut această reformă.

Liderul Uniunii s-a referit la declaraţiile sale recente, în care spunea că dacă se forţează dizolvarea comunităţii maghiare, secuii iarăşi vor ieşi pe stradă, la fel ca în 1968. „Vin din Covasna, ieri din Harghita, am stat de vorbă cu foarte mulţi oameni şi au spus ‘dacă voi veţi accepta acest lucru, venim şi protestăm împotriva voastră, dacă nu acceptaţi şi se face acest lucru, vom ieşi în stradă’. Nu noi chemăm oamenii în stradă. Protestul se întâmplă în România în fiecare zi, pe diferite subiecte. Este un mijloc democratic. România este o ţară democratică şi liberă, nu poţi să spui că un astfel de mijloc nu poate fi folosit în România”, a explicat Kelemen, la TVR Info.

„Nu scoatem secuii în stradă, nu despre asta am vorbit”, a adăugat el.

În opinia liderului UDMR, soluţia în acest moment poate fi punerea în paranteză a subiectului şi reluarea lui mai târziu, având în vedere că prioritatea este stabilitatea politică a României.

„Nu ştiu de ce se revoltă lumea duminică dimineaţă când ar trebui să fie la biserică (…) Cei care s-au isterizat astăzi n-au vrut altceva decât să mai adâncească dacă există conflict sau tensiune în coaliţie. Nu vor reuşi. Din punctul nostru de vedere, un singur lucru nu lipseşte României: instabilitate politică şi noi nu vrem să creeăm instabilitate politică. Nu noi am inventat această idee cu reorganizarea şi nu noi am crezut că în iunie, de la o zi la alta, se poate face o astfel de reformă administrativă foarte dură, foarte adâncă, poate necesară”, a menţionat liderul UDMR.

El a punctat că se încearcă ducerea acestei teme privind reorganizarea într-o direcţie etnică, în condiţiile în care nu UDMR a cerut reforma administrativă. Preşedintele Uniunii a subliniat că nu crede că „cei care au venit cu ideea” reorganizării au făcut un calcul legat de trezirea spiritului naţionalist în electorat.

„După aceea, e mult mai greu să bagi înapoi în sticlă spiritul lăsat o dată liber. Cu aşa ceva, de obicei, un om responsabil nu se joacă, indiferent cât de multe experienţă are sau dacă a fost premier sau mai vrea să mai fie premier în această ţară”, a menţionat liderul UDMR.

Sursa: NewsIn