Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Lansarea Fondului co-investiţional din Georgia

A- A A+

Ambasada României la Tbilisi informează instituțiile și companiile românesti cu privire la lansarea Fondului co-investițional din Georgia și oportunitatea de creare de parteneriate cu firmele georgiene.

Lansarea Fondului co-investițional  a avut loc în data de 30 septembrie 2013  cu un buget de 6 miliarde USD (pentru următorii 5-6 ani).

Fondul este o instituţie privată înregistrată în Insulele Cayman, ce a fost creat la iniţiativa şefului Guvernului georgian (care a contribuit personal cu suma de 1 miliard USD).

Obiectivul fondului este atragerea de investiţii străine directe în economia georgiană, dar şi identificarea, respectiv impulsionarea realizării unor proiecte de anvergură (între 5-20 milioane USD), printr-o mai strânsă coordonare a autorităţilor, investitorilor străini, oamenilor de afaceri georgieni, pe baza parteneriatului public-privat.

Sectoarele vizate pentru primele investiții sunt:  energie şi dezvoltarea infrastructurii, turism şi hotelier, agricultură, logistică şi industria alimentară, inclusiv procesarea produselor, alte domenii adiacente. De asemenea se are în vedere identificarea şi co-finanţarea unor proiecte fezabile în cele 3 domenii economice prioritare pentru Georgia, dar şi peste hotare (cu participarea companiilor georgiene).

În cadrul discuțiilor, oamenii de afaceri georgieni, cât şi străini au manifestat un interes sporit faţă de condiţiile accesării finanţării,  unii din aceştia au exprimat interes pentru identificarea de oportunităţi de afaceri în parteneriat cu bussinesmenii români, subliniind că şansele finanţării proiectelor cu caracter bilateral/regional ar fi mai mare decât în cazul unor proiecte locale. Explicaţia ar consta în interesul investitorilor georgieni/străini din cadrul Fondului respectiv în a-şi asigura recuperarea cât mai rapidă a investiţiilor prin accesul la o piaţa mai mare de desfacere (UE, Turcia, dar şi Rusia, China), precum şi în a atrage co-finanţări suplimentare pentru proiectele finanţate.

Related Posts with Thumbnails