Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri că fiecare universitate de stat ar putea aloca 10% din locuri gratuit printr-un program „Fiii satului”, cu condiţia ca absolvenţii să se întoarcă în mediul rural să profeseze, pentru a spori calitatea sistemului sanitar sau de învăţământ.
„România are o rezervă formidabilă prin forţa de muncă de la ţară, acea circa o treime din populaţie care nu produce aproape nimic. Calitatea educaţiei şi a capitalului uman de acolo lasă foarte mult de dorit”, a menţionat Lazea.
Economistul-şef al BNR a subliniat că sistemul de „repartiţie obligatorie” pentru profesori şi pentru medici la ţară nu mai este dorit după 1989, motiv pentru care populaţia din mediul rural beneficiază numai de „rămăşite de sistem de învăţământ de calitate, de rămăşite de sistem de sănătate de calitate”.
„Propunerea mea concretă la acest capitol este următoarea, ca fiecare universitate de stat să aloce în mod gratuit 10% anual din locurile sale pentru un aşa-numit program „Fiii satului” sau „Fiii comunei”, ca să fie alocate direct către cei care provin din mediul rural, cu condiţia ca aceştia să se întoarcă şi să profeseze acolo, ca profesori, ca medici, ca avocaţi, ca orice altceva, iar dacă nu respectă acest lucru să fie obligaţi să plătească şcolarizarea. Asta, în condiţiile în care sistemul de repartiţie automată nu mai este dorit de nimeni”, a mai spus Lazea.
Sursa: NewsIn