Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Lazea:Deficitul bugetar ar putea urca la 4,2%în 2012 dacă va fi revizută creşterea economică la 2,5%

A- A A+
Lazea:Deficitul bugetar ar putea urca la 4,2%în 2012 dacă va fi revizută creşterea economică la 2,5%

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat sâmbătă că deficitul bugetar ar putea fi anul viitor 4,2% din PIB, după metodologia europeană de calcul (ESA), având în vedere că perspectivele de creştere economică pentru 2012 ar putea fi revizuite la 2,5%, de la 3,5-4% în prezent.

„Potrivit calculelor Comisiei Europene şi a Băncii Centrale Europene, deficitul bugetar în termeni ESA al României se va situa la circa 3,6% din PIB în anul 2012, chiar în ipoteza optimistă a unei creşteri economice de 4%”, a menţionat Lazea.

Totodată, perspectivele de creştere economică pentru anul viitor, de la 3,5-4% în prezent, ar putea fi revizuite la 2,5%, „având în vedere contextul internaţional şi pierderea de tracţiune a exporturilor”, caz  în care deficitul bugetar ESA s-ar situa la aproximativ 4,2% din PIB.

Lazea a mai spus că, pentru România, cel mai bun sfat pentru a nu cădea în capcanele populismului trebuie respectate criteriile de convergenţă nominală, „deci respectarea angajamentelor din pactul Euro Plus şi această încercare măcar, dacă nu chiar reuşită, de încadrare în criteriile de la Maastricht pe cât ne stă în putinţă”.

Valentin Lazea a participat sâmbătă la un seminar organizat de BCR în staţiunea Mamaia pe tema „Perspective macroeconomice pentru economia românească”.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails