Legea pensiilor a fost adoptată de către Camera Deputaţilor


Deputaţii au adoptat miercuri seară, cu 170 de voturi favorabile, două împotrivă şi trei abţineri, Legea sistemului unitar de pensii, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei care au preferat să părăsească lucrările din cauza disputelor cu puterea pe marginea valorii punctului de pensie.

Alături de vârsta de pensionare pentru femei, cele mai aprinse dezbateri au fost provocate de valoarea punctului de pensie. PSD şi PNL au susţinut varianta Comisiei de muncă în care valoarea acestuia era fixată la un prag minim de 45% din salariul mediu brut pe economie. În schimb, reprezentanţii puterii s-au pronunţat pentru forma venită de la Senat, în care punctul de pensie era stabilit la 732,8 lei.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a susţinut că stabilirea unui cuantum fix ce urmează să fie indexat anual reprezintă o revenire la practica anilor 90 în care indexarea pensiilor nu reuşea să acopere deprecierea puterii de cumpărare provocată de rata inflaţiei. „În seara asta, decideţi dacă veţi afecta soarta a 5,5 milioane de români. Formula Guvernului înseamnă o curbă de sacrificiu pentru cei care nu merită să fie pedepsiţi. Gândiţi-vă că domnul Franks nu-şi ia pensia din România”, s-a adresat Dobre deputaţilor din arcul guvernamental. Viceliderul grupului PSD, Aura Vasile a apreciat că partidul său nu poate renunţa la nivelul de 45% pentru valoarea punctului de pensie pentru că, în cazul în care se porneşte de la un cuantum fix ce va fi ajustat anual, vor apărea discriminări între diferite generaţii de pensionari.

În schimb, ministrul Muncii Ioan Botiş a arătat că România nu poate suporta deficitul ce ar fi fost creat de o valoare de 45% a punctului de pensie. „Astăzi România este în situaţia de a oferi atât cât poate oferi, atât cât producem. În timp ce numărul de pensionari creşte, numărul salariaţilor scade. Pentru a putea alimenta acest buget al pensiilor, avem trei surse importante: un grad de ocupare mare pentru a avea un număr de contributori mare, trebuie să avem un grad de colectare bun astfel încât să asigurăm alimentarea acestui buget şi suntem legaţi de nivelul contribuţiilor sociale care este de 31,3%”, a spus Botiş.

Procentajul de 45% ar greva suplimentar asupra bugetului de stat, a mai arguemntat Botiş. „De la 31,3 până la 45% construiţi deficite, doamnelor şi domnilor. Pentru că atât suportă economia. Ştiţi că în România rata de dependenţă este de 0,89. Nu avem nici măcar un salariat la un pensionar. Şi din acest motiv pentru plăţile din 2010-2011-2012 şi încă mulţi ani dinainte vom avea deficite la fondul de pensii, care trebuie acoperite din bugetul de stat, buget care trebuie să se reducă pentru investiţii”, a conchis ministrul Muncii.

Din partea PDL, Cezar Preda a apreciat că Parlamentul trebuie să-şi asume responsabilitatea de a corecta propriile erori. „Nu cred că este corect termenul de pensii sau salarii nesimţite. Acestea sunt rezultatul unor decizii pe care le-am luat noi, Legislativul. Când a fost să putem da, am dat, dar oare este cineva să se gândească că atunci când nu avem de unde, trebuie să luăm tot printr-un act normativ?”, s-a întrebat Preda.

Legea pensiilor a fost adoptată de Senat în luna mai, iar după trecerea de Camera Deputaților merge la promulgare. Legea pensiilor este una dintre legile de reformă a căror adoptare a fost convenită cu FMI.

Sursa. NewsIn
Foto. evz.ro