Licenţele Orange şi Vodafone au fost prelungite până la 31 decembrie 2012


ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, precum şi scoaterea la licitaţie în anul 2012 a tuturor frecvenţelor radio disponibile din benzile de 900 şi 1800 MHz. care sunt utilizate în acest moment de către Cosmote, Orange şi Vodafone.

„În urma dezbaterilor cu reprezentanţii pieţei de comunicaţii electronice care a avut loc astăzi (miercuri, n.r.) la sediul ANCOM şi în urma observaţiilor primite în perioada de consultare publică, Autoritatea a decis scoaterea la licitaţie în anul 2012 a tuturor frecvenţelor radio disponibile din benzile de 900 şi 1800 MHz, care sunt utilizate în acest moment de către Cosmote, Orange şi Vodafone”, se spune în comunicatul Autoritatăţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

De asemenea, ANCOM va face toate demersurile pentru eliberarea şi includerea în licitaţie a benzilor de 800 MHz şi 2600 MHz, utilizate în prezent parţial de către Ministerul Apărării Naţionale.

Pentru asigurarea continuităţii furnizării serviciilor de comunicaţii mobile, ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, urmând ca noile licenţe să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2013, în cazul benzilor deţinute în prezent de Orange Romania şi Vodafone România, şi, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, în cazul benzilor deţinute în prezent de Cosmote.

Pentru prelungirea licenţelor, Orange Romania şi Vodafone România vor trebui să achite către bugetul de stat o taxă de licenţă. Guvernul a aprobat valoarea de 6,4 milioane de euro a taxei de licenţă pentru fiecare operator, valoare proporţională cu sumele plătite la obţinerea licenţelor în anul 1996, calculată de ANCOM pe baza indexării valorilor istorice ale licenţelor.

Potrivit ANCOM, soluţia acordării drepturilor de spectru radio în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz prin procedură de selecţie competitivă, cu intrarea lor în vigoare după expirarea celor deţinute, este în deplină concordanţă atât cu prevederile din legislaţia europeană relevantă referitoare la acordarea resursei de spectru radio, cât şi cu legislaţia naţională. Totodată, soluţia aleasă oferă şanse egale şi operatorului care nu deţine în prezent drepturi de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1800 MHz.

„Am ales licitaţia pentru că este soluţia cea mai echitabilă, mai corectă şi mai transparentă, care ne va permite în acelaşi timp să maximizăm eficienţa utilizării spectrului şi să realizăm valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român, în beneficiul concurenţei şi utilizatorilor. În contextul în care România este deja acoperită cu mai multe reţele de comunicaţii mobile şi penetrarea este de 110%, selecţiile comparative, care pun accentul pe viteza şi dimensiunea dezvoltării de infrastructuri, sunt mai puţin justificate”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Acesta a mai precizat că licitaţia va permite şi intrarea unor noi competitori pe piaţa românească.

Licitaţia va avea loc în prima parte a anului viitor. Până atunci, Autoritatea va concepe un design detaliat al licitaţiei, pe care îl va supune consultării publice. Licitaţia va fi concepută astfel încât să asigure condiţii egale, nediscriminatorii, proporţionale şi transparente pentru toţi operatorii interesaţi să activeze pe piaţa românească.

ANCOM consideră că acordarea drepturilor de utilizare a spectrului prin procedură de selecţie va avea beneficii pe termen lung în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a resursei de spectru radio şi promovarea competiţiei, cu impact pozitiv asupra utilizatorilor finali.

Sursa: NewsIn