Listarea la bursa a IMM-urilor


„Este cazul sa reveniti la functia principala a bursei, cea de alternativa la finantare si de capitalizare a societatilor romanesti. Finantare si capitalizare. Aceasta este functia vitala a unei burse, inainte de ceea ce multi dintre voi intelegeti prin joc bursier”, a declarat Mugur Isarescu, la aniversarea a 15 ani de la infiintarea Bursei de Valori Bucuresti. Declaratia guvernatorului BNR descrie o stare de fapt a economiei romanesti in care sectorul IMM-urilor este imatur, subcapitalizat, in cautare de solutii de finantare. Listarea la bursa a intreprinderilor mici si mijlocii poate fi una dintre solutii.

Rationamentul lui Isarescu poate fi incadrat intr-un context mai larg, european. Exista chiar indicii concrete ca oamenii de afaceri europeni se apleaca din ce in ce mai atent asupra ideii de capitalizare si finantare prin intermediul burselor de valori si a fondurilor de investitii.

Directorul BVB Valentin Ionescu declara recent ca Bursa de Valori va acorda o mare atentie sistemului alternativ de tranzactionare (ATS), a carui segment local se va indrepta spre IMM-uri, pentru care aceasta platforma sa fie o rampa de lansare pentru trecerea ulterioara pe piata reglementata. Un model de dezvoltare pentru ATS-ul operat de BVB este piata NewConnect din Polonia.

NewConnect este un ATS operat de Bursa din Varsovia care a ajuns in trei ani de functionare la rulaje zilnice de 3 mil. Euro, cat toata piata principala de la Bucuresti.

Sistemul NewConnect a fost infiintat in anul 2007 si numara in prezent aproape 150 de emitenti, cei mai multi IMM-uri cu activitati in diferite domenii: constructii, IT, imobiliare, media, sanatate si chiar si restaurante de sushi.

NewConnect este accesat atat de antreprenorii polonezi in cautare de finantare pentru propriile afaceri cat si de investitori privati.

ATS-ul operat de Bursa de Valori Bucuresti a fost lansat la inceputul acestui an, dar inca nu are niciun emitent din Romania.

Avantajele listarii la bursa

Potrivit “Ghidul Emitentului pentru piata reglementata la vedere a BVB”, avantajele listarii unei companii la bursa constau in:

– atragerea de resurse banesti importante de pe piata de capital;

– publicitatea gratuita;

– cresterea reputatiei care poate duce la cresterea segmentului de piata comerciala pe care actioneaza.

Cresterea reputatiei se poate manifesta direct prin facilitatile comerciale, de creditare si de plata pe care emitentul le poate obtine din partea furnizorilor si clientilor sai.

– cresterea lichiditatii instrumentelor financiare;

– existenta unei valori recunoscute de piata;

– cointeresarea angajatilor prin distribuirea de actiuni;

Metodologia de cointeresare a angajatilor cuprinde urmatoarele variante: repartizarea unei parti din profitul net al societatii comerciale salariatilor, prin constituirea “Fondului de participare a salariatilor la profit” si plata ulterioara a acestora prin distribuirea de actiuni tezaurizate sau actiuni ale unei noi emisiuni suplimentare sau acordarea salariatilor a unor drepturi de cumparare preferentiala si/sau ulterioara de actiuni ale emitentului dintr-o emisiune suplimentara de actiuni.

Aceste doua variante de cointeresare a angajatilor dau rezultate optime atunci cand sunt aplicate de emitentii care au actiunile admise la tranzactionare pe piata reglementata. Angajatii pot urmari evolutia pe piata a pretului actiunilor si a activitatii, datorita transparentei pietei, evitandu-se astfel unele tensiuni ce ar putea aparea ca urmare a lipsei de informatii caracteristice societatilor comerciale “inchise”.

– plata creditorilor cu actiuni;

Emitentii admisi la tranzactionare pe piata reglementata administrata de BVB au ca optiune de lichidare a creantelor catre diversi creditori (furnizori, banci, etc.) acoperirea sumei datoriilor cu echivalentul in actiuni, aceasta in cazul in care creditorii emitentului sunt de acord cu aceasta varianta.

– cresterea cotei managerului pe piata;

– simplificarea inregistrarilor in registrele actionarilor, precum si in registrele detinatorilor de instrumente financiare.

Conditii de listare

Pentru a putea fi listate la bursa, intreprinderile trebuie sa aiba cel putin trei ani de activitate, statut juridic de societate pe actiuni (S.A.) si sa aiba declarat in actele constitutive un sector specific de activitate, conform codurilor CAEN.

In plus, intreprinderea trebuie sa aiba o pagina web proprie in care sa fie cuprinse urmatoarele informatii: rezultatele financiare anuale, semestriale si trimestriale si anexele lor, raportul anual, semestrial si rapoartele curente, convocarea si hotararile AGA, deciziile consiliului de administratie care pot avea un impact semnificativ asupra pretului de piata, formularele de procura speciale pentru participarea la AGA, situatia privind achizitiile sau vanzarile de actiuni de catre administratori si conducerea executiva, precum si orice informatii pe care bursa le considera necesare. Toate aceste informatii trebuie prezentate in limba romana si engleza.

Daca este sau nu listarea la bursa o alternativa eficienta de finantare pentru IMM-urile din Romania este greu de spus avand in vedere ca nu exista date statistice in acest sens in coditiile in care ATS-ul operat de BVB nu are inca nici un emitent roman. Dezvoltarea mondiala a pietelor de capital, interesul institutional la nivelul Comisiei Europene si modelul pietei NewConnect din Polonia, sunt insa semnale si indicii pertinente in privinta eficientei si utilitatii listarii la bursa a IMM-urilor.

Sursa: www.esimplu.ro