Livezile clujene lăsate în paragină pentru a deveni terenuri de construcţie. 50% din intravilanul oraşului este nefolosit


Spread the love

Un proiect privind introducerea a unui teren de 17 ha aflat pe dealul Sf. Gheorghe (în intravilanul oraşului) a fost respins de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Potrivit proiectantului intenţiile dezvolatorului sunt de a construi în această zonă sisteme autonome pentru obţinerea de energie verde. Arhitecţii din CTATU au motivat că s-a format o practică imobiliară prin care livezile de la periferia oraşului sunt lăsate în mod intenţionat să se deterioreze pentru a deveni terenuri intarvilane, pe care se poate construi.

“Aceste proiecte nu sunt încă favorabile şi dezvoltarea lor pe terenurile cu livezi nu are nicio legătură cu dezvoltarea oraşului”, a subliniat în şedinţa CTATU arhitectul Eugen Pănescu, explicând că în noul Plan Urbanistic General, elaborat împreună cu Universitatea Tehnică, livezile, pădurile şi monumentele au un regim special de protecţie. De asemenea, el a punct că mulţi dintre dezvoltatori au venit cu propuneri de proiecte mari, amplasate chiar pe sute de ha, au demonstrate o mare capacitate de investiţie, au obţinut uşor autorizaţiile, dar proiectele nu s-au mai finalizat nicicând.

În tot acest timp, preţurile terenurilor în cauză au urcat considerabil, iar dezvoltatorii iniţiali le-au vândut mai departe. Membrii Comisiei nu s-au lăsat convinşi de argumentele arhitectului Rareş Drăgan, care a solicitat ca acest teren acoperit de o livadă să fie inclus în intravilanul oraşului, de vreme ce jumătate din terenurile, care ar putea fi urbanizate şi destinate construcţiilor, sunt nefolosite.

Comisia a mai insistat şi asupra urmăririi unei gestiuni raţionale a teritoriului, întrucât “Cluj-Napoca nu se poate extinde la infinit” şi a dat ca exemplu numeroasele probleme apărute după urbanizarea pădurii Făget.