MADR: Producţia de legume ecologice din România ar putea creşte cu 20% în acest an


Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) estimează pentru acest an o creştere cu 20% a producţiei totale de legume ecologice, de la un nivel de 1.370 de tone în 2010, în condiţiile în care suprafeţele cultivate vor creşte cu circa 17%, potrivit datelor ministerului furnizate NewsIn.

„Pentru anul 2011 estimăm o suprafaţă de aproximativ 820 hectare şi o producţie cu 20% mai mare faţă de cea din anul 2010. Din datele preliminare pe care le deţinem, suprafaţa totală cultivată cu legume în sistem ecologic în anul 2010 a fost de aproximativ 700 hectare, iar producţia totală estimată cu legume ecologice (cultivate în câmp şi în spaţii protejate) a fost de aproximativ 1.370 tone”, susţin reprezentanţii ministerului.

În 2010, producţia totală de legume ecologice s-a dublat faţă de cea înregistrată în anul 2009, datorită creşterii suprafeţelor cultivate cu legume ecologice.

Din datele statistice deţinute de Ministerul Agriculturii, pe piaţa românească s-au comercializat în 2009 aproximativ 160 tone de legume certificate ecologic provenite din ţări membre UE, iar în anul 2010 s-au comercializat aproximativ 310 tone. Pentru anii 2009 şi 2010 nu au fost raportate exporturi la legumele ecologice certificate, susţin reprezentanţii ministerului.

În 2010, suprafaţa totală cultivată cu pomi fructiferi a fost de aproximativ 2.200 hectare, cu o producţie totală de fructe ecologice de 8.700 tone. Ministerul Agriculturii precizează că anul trecut au fost înregistraţi 4.322 de operatori dintre care: 4.098 de producători, 88 de procesatori şi 136 de comercianţi.

Sursa: NewsIn