Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

MAE a lansat negocierile privind programele de asistenţă nerambursabilă destinate României

A- A A+
MAE a lansat negocierile privind programele de asistenţă nerambursabilă destinate României

România a lansat, miercuri, negocierile privind programele de asistenţă nerambursabilă destinate României aferente Spaţiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009–2014, în urma cărora poate beneficia de fonduri de peste 300 de milioane de euro.

Negocierile au fost lansate la sediul Ministerului Afacerilor Europene, care a preluat responsabilitatea negocierii şi pregătirii implementării în România a viitoarelor programe de asistenţă nerambursabilă aferente Spaţiului Economic European pentru perioada 2009–2014.

Discuţiile s-au purtat între delegaţia României, condusă de ministrul afacerilor europene Leonard Orban, o delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia şi reprezentanţi ai Biroului Mecanismului Financiar SEE de la Bruxelles.

Reuniunea s-a axat pe calendarul tratativelor pentru stabilirea domeniilor ce urmează a fi finanţate prin programele de asistenţă nerambursabilă aferente Spaţiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009–2014. Totodată, a fost abordată şi tema alocărilor financiare pentru fiecare dintre domeniile vizate, informează Ministerul Afacerilor Europene.

Negocierile urmează să se finalizeze prin semnarea a două memorandumuri de înţelegere în prima parte a anului 2012.

„Suntem pregătiţi să încheiem procesul de negociere cât mai curând, astfel încât implementarea efectivă a celor două acorduri să poată începe în cursul semestrului I al anului viitor. Bazându-ne pe utilizarea fondurilor nerambursabile acordate de SEE în perioada 2004-2009, avem motive întemeiate să facem tot ceea ce este necesar pentru ca şi asistenţa pentru intervalul 2009-2014, care este semnificativ mai mare, să poată ajunge cât mai repede la beneficiarii români”, a declarat ministrul Leonard Orban în timpul întrevederii.

Cele două mecanisme financiare – Mecanismul Financiar SEE şi Mecanismul Financiar Norvegian – îşi propun să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale din SEE şi la consolidarea relaţiilor dintre statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) cu statele beneficiare.

România urmează să beneficieze de o contribuţie financiară totală de 305,95 milioane euro, din care 190,75 milioane euro prin Mecanismul Financiar SEE 2009–2014 şi de 115,20 milioane euro prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Aceste sume au fost stabilite printr-un acord semnat, în 28 iulie 2010, între Uniunea Europeană şi statele SEE din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Acordul se referă la asistenţa nerambursabilă acordată de cele trei state în perioada 2009-2014.

Mecanismele precedente, pentru intervalul 2004-2009, au fost gestionate din partea României de Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul Direcţiei Generale Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Ca urmare a deciziei Guvernului României din 12 octombrie 2011, Ministerul Afacerilor Europene a preluat responsabilitatea negocierii şi pregătirii implementării în România a viitoarelor programe de asistenţă nerambursabilă aferente Spaţiului Economic European pentru perioada 2009–2014. Pentru îndeplinirea noilor atribuţii care îi revin în acest sens, în cadrul MAEur va fi creată o structură dedicată gestionării acestor programe.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails