Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Majorarea accizei la motorină va duce la o creştere a preţurilor de 2%, estimează Ialomiţianu

A- A A+
Majorarea accizei la motorină va duce la o creştere a preţurilor de 2%, estimează Ialomiţianu

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a anunţat marţi seară, la Palatul Victoria, că majorarea accizei la motorină aplicată în 2012 va duce la o creştere a preţului motorinei „estimată” la 2%.

Guvernul a aprobat marţi seară Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal. Una dintre modificările aduse se referă la majorarea accizei pentru motorină.

„Avem obligaţia ca să ajungem la motorină la nivelul accizei minime. De la 1 ianuarie 2012 ar trebui să respectăm acest calendar, urmând ca şi pentru 2013 să aplicăm prevederea legată de majorare, ca să ajungem la acciza minimă. Aici impactul bugetar este de 292,3 milioane de lei în 2012. Sigur că este şi un impact estimat asupra preţurilor. Colegii au calculat un 2%”, a explicat Gheorghe Ialomiţianu, la finalul şedinţei de Guvern.

Din proiectul de Ordonanţă postat pe site-ul MFP reiese că, potrivit perioadei de tranziţie acordate României, prevăzută în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România trebuie să atingă nivelul accizelor pentru motorină în anul 2013. Acest nivel este de 391,000 euro/tonă, respectiv 330,395 euro/1.000 litri. În prezent, nivelul accizelor pentru motorină este de 358 euro/tonă, respectiv 302,51 euro/1.000 litri.

În context, Gheorghe Ialomiţianu a precizat că, anul viitor, acciza la cafea va fi menţinută la nivelul anului 2011. De asemenea, ministrul de Finanţe a arătat că va fi extinsă taxarea inversă la deşeuri. Motivaţia adusă este aceea că , până acum, „ne limitam numai la materiale şi acele produse care rezultau din combinare, din diferite operaţiuni, însă şi aici aveam foarte multe fapte de evaziune fiscală”.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails