Majorarea TVA de la 19% la 24%, în atenţia presei de luni


Presa de luni acordă spaţii ample deciziei Guvernului Boc de a majora taxa pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 24%, precum şi efectelor care decurg din aplicarea acestei măsuri.

Gândul susţine, în articolul cu titlul „Povestea din spatele majorării TVA. Cum şi-a luat Băsescu mâna de pe Guvern”, că „preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL au ştiut încă de joi seara că reducerea pensiilor va fi declarată neconstituţională, după ce au aflat <<pe surse>> că judecătorul Puskas Zoltan, propus de UDMR, va vota împotriva acestei măsuri”. Ziarul relatează, citând surse democrat-liberale, că preşedintele Băsescu le-ar fi cerut premierului Emil Boc şi ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu, două proiecte alternative de reducere a deficitului bugetar, plecând de la ipoteza că pensiile nu vor putea fi reduse cu 15 la sută. „Cele două opţiuni ale guvernanţilor erau creşterea TVA la 24 la sută sau creşterea TVA la 22 la sută şi impozitarea pensiilor mari, de peste 3.000 de lei, cu 50 la sută, urmând ca pensiile între 1.000 şi 3.000 de lei să fie impozitate cu 16 la sută. Această ultimă variantă a fost puternic susţinută de către ministrul de Finanţe, la întâlnirea coaliţiei de guvernământ de vineri seara. Varianta era agreată şi de UDMR, dar cel care s-a opus a fost premierul Emil Boc. El ar fi spus că orice impozitare a pensiilor va atrage o nouă dispută publică cu opoziţia şi că există riscul ca ea să fie atacată la Curtea Constituţională”, se arată în articolul din Gândul.

http://www.gandul.info/news/povestea-din-spatele-majorarii-tva-cum-si-a-luat-basescu-mana-de-pe-guvern-6452988

Acelaşi ziar susţine că „Majorarea TVA aduce 1 miliard de euro la buget. Tăierea pensiilor ar fi adus 1,6 miliarde”. Jurnaliştii de la Gândul spun că  încasările din taxa pe valoare adăugată ar putea fi mai mici decât estimează Finanţele dacă va scădea consumul şi dacă va creşte evaziunea fiscală.

http://www.gandul.info/news/majorarea-tva-aduce-1-miliard-de-euro-la-buget-taierea-pensiilor-ar-fi-adus-1-6-miliarde-6452998

Adevărul informează, în articolul „Planul B al Guvernului: sărăcirea populaţiei/ Ce produse se vor scumpi”, că majorarea TVA va avea ca principale efecte scumpiri în lanţ, un leu mai slab şi şomaj mai mare. „Principalul efect al majorării TVA este scăderea puterii de cumpărare, adică raportul dintre salarii şi scumpiri. Numai de la începutul anului, salariul mediu net al românilor a scăzut cu circa 3%, iar produsele (atât cele alimentare cât şi cele nealimentare) s-au scumpit cu 2,5%. Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va duce la o scumpire suplimentară a acestor produse cu alte opt procente, potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri”, se spune în Adevărul.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Planul_B_al_Guvernului-_saracirea_populatiei_0_287971549.html

În materialul „Cum vom duce povara creşterii TVA”, din România Liberă, se afirmă că „32 de lei pe lună este suma medie pe care fiecare român o va plăti suplimentar statului ca urmare a creşterii TVA de la 19 la 24%. Însă paguba nu se împarte egal: şi dacă măresc preţurile şi dacă le menţin, companiile sunt obligate să facă ce nu a reuşi statul – concedieri şi reduceri salariale”. Pe de altă parte, se arată în acelaşi articol, ar putea apărea şi scăderi de preţuri, mai ales „pe pieţele foarte competitive şi unde cererea este foarte elastică”.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/economie/cum-vom-duce-povara-cresterii-tva-191770.html

Sub titlul „Majorarea TVA va conduce la preţuri mai mari cu până la 10%”, Evenimentul Zilei notează că, în urma deciziei de majorare a TVA, românii au început deja să îşi facă stocuri de produse mai ieftine. Însă, mai arată acelaşi ziar, „cu toate că cererea este tot mai mare în zilele rămase până la sfârşitul lunii, o parte dintre comercianţi preferă să-şi ţină produsele în depozite, pentru a avea un câştig sporit începând cu 1 iulie”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/majorarea-tva-va-conduce-la-preturi-mai-mari-cu-pana-la-10-899221.html

Sursa: NewsIn