Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Managerii prevăd o scădere în servicii şi construcţii până în ianuarie

A- A A+
Managerii prevăd o scădere în servicii şi construcţii până în ianuarie

Managerii firmelor româneşti anticipează o creştere moderată în comerţul cu amănuntul în perioada noiembrie-ianuarie, o relativă stabilitate în industria prelucrătoare, scădere moderată în servicii şi scădere în construcţii în raport cu cele trei luni anterioare, arată datele publicate luni de INS

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică (INS), din luna noiembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei, şi anume fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +38%) şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +23%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -29%). Managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -35%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează stabilitate a acestora (sold conjunctural 0%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat în luna noiembrie o creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%) şi a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +7%).

Totodată, managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +22%).

Conform estimărilor din luna noiembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -9%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Related Posts with Thumbnails