Mari angajatori din Europa de Vest se îndreaptă spre Cluj. Investiţii de 500 de milioane de euro


Începând cu martie 2012, importanţi investitori străini vor deschide la Cluj afaceri de sute milioane de euro şi intenţionează să recruteze mii de salariaţi din zonă. Proiecte de anvergură pentru domeniul bio vor lua startul anul viitor, urmând să se dechidă nouă fabrici în judeţ. Valoarea acestor investiţii ar putea însuma aproape 500 de milioane de euro, potrivit informaţiilor furnizate Gazetei Afacerilor.

Companiile sunt deja în căutare de personal şi au luat legătura cu instituţii şi firme ce oferă servicii consultanţă  HR. Recrutarea angajaţilor se va face treptat. “Fiind firme noi înfiinţate până în martie 2012 vor fi angajaţi 500 de oameni, iar pe viitor aceşti investitori vor să atragă până la 15.000 de salariaţi”, a precizat Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. Angatatorii, care vin din Europa de Vest, sunt în căutare de ingineri agronomi, personal TESA şi muncitori calificaţi. Numele acestor investitori care au luat legătura cu AJOFM nu poate fi divulgat, întrucât există contracte de confidenţialitate în acest sens.

Clujul, o soluţie pentru businessurile low-cost

De asemenea, firma de recrutare Psihoselect a menţionat că, în curând, la Cluj vor fi demarate investiţii importante, întrucât oamenii de afaceri străini sunt tot mai atraşi de oportunităţile de aici. Alegerea acestor angajatori se explică prin costurile ridicate ale producţiei în Europa de Vest, care determină tot mai multe companii să-şi îndrepte atenţia către Est,  iar Clujul devine tot mai atractiv în ceea ce priveşte posibilităţile de dezvoltare antreprenorială. Investiţiile se vor face în etape, o parte dintre proiecte va începe în luna decembrie a acestui an, însă termenul cel mai aşteptat este tot martie 2012.

“Aceste companii apelează momentan la servicii externalizate de recrutare, dar îşi vor crea propriile departamente de resurse umane. Însă, nu înseamnă că vor renunţa cu totul la serviciile externalizate pentru training sau chiar pentru angajare”, a explicat Monica Ion, managing partner Psihoselect. Ea a mai adăugat că firmele străine, care au contactat Psihoselect, doresc să angajaze 100-200 de persoane.

În 2011, salariile clujenilor nu au crescut foarte mult, ci cu aproximativ 5%, majorări mai semnificative au avut loc în industria IT. Totodată,  cele mai multe joburi sunt oferite pentru IT şi vânzări.

Cine va veni după plecarea Nokia?

În acest an s-au vehiculat multe informaţii legate de venirea la Cluj a unor investitori de anvergură. Cea mai aşteptată a fost compania Bosch, însă infrastructura judeţului se pare că nu permite unui astfel de gigant tehnologic să-şi desfăşoare activitatea în zonă. Cum Nokia a fost unul dintre motoarele principale ale economiei clujene, atragerea antreprenorilor străini, interesaţi de businessurile low-cost, este viatală pentru următoare perioadă. Companii prestigioase din industria IT precum Huawei, Ericsson, Dell sau IBM ar putea cumpăra fabrica de la Jucu. De altfel, se spune că  grupul de consultanţă KPMG ar fi solicitat informaţii despre piaţa muncii şi structura mediului de afaceri din Cluj.