Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

MCSI: Am iniţiat actele normative pentru a rezolva infringementul deschis României pe Comunicaţii

A- A A+
MCSI: Am iniţiat actele normative pentru a rezolva infringementul deschis României pe ComunicaţiiMinisterul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) informează printr-un comunicat că a iniţiat o serie de acte normative menite a rezolva infringementul deschis împotriva României pe domeniul comunicaţiilor.

„În privinţa exercitării de către MCSI a unor competenţe de reglementare, precum alocarea şi atribuirea frecvenţelor radio (de exemplu, adoptarea planului naţional de frecvenţe şi elaborarea hotărârilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio) şi, în acelaşi timp, a dreptului de proprietate şi control asupra activităţilor a două companii furnizoare de reţele şi/sau servicii de telecomunicaţii (Romtelecom SA şi SNR SA – Radiocom), MCSI a iniţiat o serie de acte normative menite a rezolva şi acest ultim caz de infringement deschis împotriva României pe domeniul comunicaţiilor electronice”, informează comunicatul ministerului.

Astfel, reprezentanţii MCSI spun că Hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea MCSI a fost deja modificată pentru a exclude prevederile contrare cu legislaţia europeană.

„De asemenea, sunt în curs de avizare inter-instituţională, urmând a fi aprobate de către Guvernul României în perioada imediat următoare o Ordonanţă de Urgenţă care modifică OUG nr. 79/2002 privind cadrul de reglementare a comunicaţiilor, O.U.G 22/2009 privind înfiinţarea ANCOM şi Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi o Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicaţii”, se mai arată în comunicat.

Prin adoptarea acestor prevederi legislative, MCSI consideră că se creează condiţiile pentru ca şi această procedură de infringement să fie închisă în următoarele luni.

Totodată, potrivit sursei citate, „MCSI salută decizia Comisiei Europene de a închide acţiunea în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat-membru, acţiune declanşată împotriva României pentru încălcarea obligaţiei de garantare a independenţei Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Astfel, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 22/2009 privind înfiinţarea ANCOM care cuprinde toate elementele prevăzute de către cadrul de reglementare european în domeniu, precum şi prin aprobarea de către Parlamentul României a Legii 113/2010, România este în măsură să respecte obligaţiile europene”, se arată în comunicatul MCSI.

Potrivit acestuia, adoptarea Legii 113/2010 a permis crearea unui cadru legislativ stabil, capabil să garanteze independenţa şi buna funcţionare a ANCOM.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a luat măsuri împotriva României pentru a asigura imparţialitatea reglementării în domeniul telecomunicaţiilor şi a trimis ţării noastre un aviz motivat prin care cere separarea clară între factorii de decizie din telecomunicaţii şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii.

„Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE în legătură cu nerespectarea, de către Lituania, a normelor UE care prevăd o separare clară între factorii de decizie din domeniul telecomunicaţiilor şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii. În paralel, Comisia a adresat o cerere oficială României prin care îi solicită acesteia să se conformeze aceloraşi norme. Această separare este esenţială pentru păstrarea imparţialităţii autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, garantându-se astfel o reglementare echitabilă pentru consumatori şi pentru întreprinderi, precum şi menţinerea concurenţei. Cererea adresată României ia forma unui ‘aviz motivat’ în cadrul procedurilor în constatarea încălcării dreptului UE”, se arată într-un comunicat al CE.

Potrivit acestuia, dacă România nu se conformează în termen de două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie în acest sens.

„Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România exercită competenţe de reglementare, precum alocarea şi atribuirea frecvenţelor radio (de exemplu, adoptarea planului național de frecvenţe şi elaborarea hotărârilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio) şi, în acelaşi timp, are drept de proprietate şi control asupra activităţilor a două companii furnizoare de reţele şi/sau servicii de telecomunicaţii (Romtelecom SA şi SNR SA – Radiocom). În pofida discuţiilor purtate periodic pe această temă, România nu şi-a modificat încă normele privind separarea structurală, astfel încât Comisia a decis să trimită ţării respective un aviz motivat, cerându-i să rezolve această problemă”, mai informează comunicatul.

Comisia a decis să închidă o procedură separată în constatarea încălcării dreptului UE, lansată în ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenţă a autorităţii naţionale de reglementare, ca urmare demiterii preşedintelui acesteia în 2008 (IP/10/519). Parlamentul României a adoptat un nou cadru juridic care consolidează independenţa autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails