Mecanismul de sprijin UE-FMI ar avea un deficit de 287 mld. euro într-un scenariu de stres al S&P


Standard & Poor’s arată că, în condiţiile unui scenariu de stres, ar exista un deficit de 287 miliarde euro în capacitatea de creditare comună a mecanismului de sprijin UE-FMI, reprezentând aproximativ 2,7% din totalul PIB-ului din 2010 al statelor din zona euro.

Standard & Poor’s examinează într-un raport efectele posibile ale unei recesiuni „în W”, sau a unei duble-recesiuni combinate cu un şoc pe rata dobânzii, pentru ratinguri suverane, ale unor bănci, corporaţii şi structuri financiare din Europa de Vest.

S&P menţionează că aceste scenarii nu reprezintă aşteptările agenţiei, ci o simulare a rezultatelor posibile în cazul în care astfel de evenimente s-ar întâmpla.

Raportul analizează, de asemenea, capacitatea de finanţare combinată a Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a sprijini împrumuturile destinate Greciei, Irlandei, Portugaliei, Italiei şi Spaniei, în scopul de a menţine costurile de creditare la un nivel care nu exacerbează problemele de solvabilitate.

Acordurile actuale ar fi, probabil, suficiente în cazul proiecţiei de bază în care UE şi FMI sprijină 100% din condiţiile de creditare pentru Grecia, Portugalia, Irlanda şi până la 10% din condiţiile de creditare pentru Spania şi Italia, consideră S&P.

Totodată, aceste aranjamente ar fi, probabil, insuficiente în cazul unui scenariu de dublă recesiune, pentru a sprijini 100% din cerinţele de creditare pentru Grecia, Portugalia şi Irlanda, şi până la 30% din cele pentru Spania şi Italia.

Proiecţiile cheie în scenariul de stres arată că impactul ar fi mai puternic pentru ţările şi sectoarele cele mai strâns legate de creditul guvernamental, cum ar fi entităţile guvernamentale, autorităţile locale şi regionale, precum şi băncile.

Ratingurile de ţară ale Franţei, Spaniei, Italiei, Irlandei şi Portugaliei ar fi probabil reduse cu una sau două trepte în ambele scenarii.

În primul scenariu (de dublă recesiune), rata capitalului Tier 1 pentru 20 de bănci dintr-un eşantion de 47 de instituţii financiare ar putea coborî sub 6%. În scenariul al doilea (o dublă recesiune şi un şoc pe rata dobânzii), numărul băncilor afectate se ridică la 21.

Raportul arată că în, primul scenariu, ar fi nevoie de o recapitalizare realizată de guverne, pentru a ridica rata la 7% pentru un cost total estimat de aproximativ 80 miliarde euro (sau 90 miliarde de euro în cazul al doilea scenariu).

S&P deduce că, în general recapitalizarea din zona euro ar putea costa aproximativ 115 miliarde euro în primul scenariu, respectiv 130 miliarde de euro în cel de-al doilea.

Sursa: NewsIn