MFP: Proiectul de scrisoare de intenţie ce va fi transmis FMI, singurul document convenit cu Fondul


Ministerul Finanţelor Publice (MFP) precizează prin intermediul unui comunicat transmis marţi că proiectul de scrisoare de intenţie care urmează a fi transmis de către autorităţile române FMI este singurul document discutat şi convenit cu reprezentanţii Fondului în cadrul noului acord.

„Conform procedurii standard în cadrul Acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale a fost negociat un proiect de scrisoare de intenţie care urmează a fi transmis de către autorităţile române Fondului Monetar Internaţional. Accentuăm că acesta este singurul document discutat şi convenit de autorităţile române cu reprezentanţii FMI în cadrul acestui Acord. Acest document enumeră principalele măsuri de politică economică  care urmează să fie adoptate în perioada următoare. Principalele măsuri se axează pe continuarea procesului de consolidare fiscală, îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, eficientizarea activităţii companiilor de stat. Aceste măsuri de politică economică vor fi însoţite de măsuri sociale pentru protejarea categoriilor vulnerabile ale populaţiei”, se arată în comunicatul MFP.

Potrivit reprezentanţilor MFP, proiectul Scrisorii de Intenţie se redactează şi se negociază cu reprezentanţii misiunilor tehnice care au loc în România, misiuni care evaluează Acordul stand-by încheiat între Guvernul României şi FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

După redactare, proiectul Scrisorii de Intenţie este transmis de către reprezentanţii FMI la Departamentele din cadrul FMI pentru analiză. Aceste Departamente pot solicita clarificări privind conţinutul acestei scrisori.

În acelaşi timp, Guvernul României analizează şi include eventualele observaţii  ale autorităţilor române şi/sau ale Departamentelor din cadrul FMI.

„Forma finală a Scrisorii de Intenţie agreată de ambele părţi este aprobată de către Guvern printr-un Memorandum, prin care, de asemenea, i se acordă ministrului finanţelor publice împuternicirea de a semna, împreună cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, această Scrisoare. Forma semnată a Scrisorii de Intenţie este transmisă la FMI pentru a fi semnată de directorul general al FMI şi discutată în Board-ul FMI”, se mai spune în comunicat.

După aprobarea acesteia în Board este dată publicităţii, iar Guvernul României elaborează proiectul legii de ratificare a Scrisorii de Intenţie care este transmisă Parlamentului.

Liderul PSD Adrian Năstase a publicat pe blog documentul FMI din cauza căruia a fost criticat de Traian Băsescu, preşedintele spunând luni seară despre insinuările fostului premier că sunt o propagandă de tip „bolşevic”. Năstase spune că „documentul a fost trimis guvernului român pentru ca guvernul român să şi-l însuşească şi să-l trimită apoi, oficial, la Washington” şi că a suferit unele modificări în urma negocierilor din ultimele zile. El susţine că, din draftul scrisorii de intenţie către FMI pe care l-a prezentat marţi, rezultă că „guvernarea e realizată mai curând de FMI decât de echipa care se ocupă de alegerile din PDL” şi a arătat că a făcut public acest document pentru că românii trebuie să ştie ce li se pregăteşte.

Documentul făcut public de Năstase este ataşamentul unui mail trimis de Jeffrey Franks, pe 3 mai, mai multor oficiali români de la BNR şi de la Ministerul de Finanţe. Acesta seamănă cu un draft de scrisoare al cărei destinatar este şeful FMI, Dominique Strauss Kahn, şi care ar putea fi expediat de autorităţile române. Mailul este destinat unor oficiali ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale, FMI, dar a fost trimis şi către funcţionari români: Adriana Marinescu de la BNR, fost director al direcţiei relaţii internaţionale din BNR, către secretarii de stat în Ministerul de Finanţe Gheorghe Gherghina, Bogdan Drăgoi şi către Ioana Burlă, fostă directoare în Finanţe.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a explicat marţi, la Realitatea TV, că documentul prezentat de Adrian Năstase este un „prim draft” al scrisorii FMI, întocmit înainte de negocierile finale, iar social-democratul încearcă să se transforme din „inculpat” în „apărătorul săracilor”.

„Demersul domnului Năstase e un tertip pueril. Mai degrabă aş spune că preocuparea domniei sale e de a crea perdele de fum într-o perioadă în care este chemat în faţa justiţiei. Ca un om care este foarte atent la comunicarea publică a domnului Năstase, vă pot spune că este aproape un modus operandi pentru dl. Năstase să creeze perdele de fum”, a spus Turcan.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu mai afirmă că Năstase, în calitate de fost premier, ar trebui să ştie că documentele care ciculă între Guvern, FMI, CE şi BNR nu pot fi descrise drept” documente secrete”, ci este vorba despre un draft al scrisorii FMI. „Mare parte din lucrurile de acolo sunt publice, multe din ele au fost negociate, ce a arătat dl Năstase nu este altceva decât un prim draft”, adaugă Turcan, admiţând practic că documentul prezentat de social-democrat este autentic.

Consilierul prezidenţial dă ca exemplu pentru faptul că negocierile cu FMI nu sunt secrete vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile Petrom, inclus atât în „draftul” invocat, cât şi în scrisoarea finală. „Orice jurnalist care intră pe Google şi încearcă să afle de câtă vreme se vorbeşte despre vânzarea unui pachet minoritar din acţiunile Petrom se va lămuri că dl Năstase încearcă să manipuleze opinia publică”, arată Turcan.

Sursa: NewsIn