Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Min. Economiei: Companiile monitorizate au avut pierderi mai mici cu 50% în primele nouă luni

A- A A+
Min. Economiei: Companiile monitorizate au avut pierderi mai mici cu 50% în primele nouă luni

Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) monitorizate de FMI şi-au redus arieratele, au înregistrat pierderi mai mici cu 50% în primele 9 luni ale acestui an şi şi-au diminuat cu 4,5% cheltuielile cu personalul, se arată într-un comunicat al MECMA.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit joi cu o delegaţie formată din reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre stadiul îndeplinirii măsurilor convenite în Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul de Înţelegere semnate la ultima întâlnire, planurile de privatizare, restructurare sau lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul MECMA, procesul de introducere a managementului performant la companiile de stat.

„Pentru cele opt companii monitorizate în 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Serv, în urma analizei datelor economice preliminate pe nouă luni s-a constatat că, faţă de ţintele stabilite, nivelul arieratelor a scăzut, cheltuielile cu personalul s-au diminuat cu 4,5%, iar pierderile s-au redus cu aproximativ 50%. Dintre companiile monitorizate, Elcen, Complexul Energetic Turceni, SNLO şi Electrica Furnizare Transilvania Nord înregistrează profit la nouă luni şi se vor încadra în bugetul aprobat”, se precizează în comunicatul remis joi de minister.

Ministrul Ion Ariton a prezentat stadiul înfiinţării celor două companii energetice, Complexul Energetic Oltenia, care va reuni SNLO şi complexele din Rovinari, Turceni şi Craiova, şi Complexul Energetic Hunedoara, care va reuni Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroşeni şi minele viabile desprinse din CNH.

Ariton a precizat că există un memorandum de înţelegere pe care MECMA l-a negociat şi semnat cu Fondul Proprietatea, instituţie care sprijină acest proces de reorganizare. Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale şi-au declarat, la rândul lor, disponibilitatea de a sprijini formarea celor două noi companii energetice, în perspectiva unui management performant şi  unor procese de privatizare viitoare.

„Delegaţiile au analizat şi calendarele proceselor de privatizare atât pentru companiile la care vor fi vândute pachete minoritare, cât şi pentru companiile pe care statul le va privatiza integral. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va accelera procesul de vânzare a pachetelor minoritare la SNGN Romgaz SA (15%), CNTEE Transelectrica SA (15%), SNTGN Transgaz SA (15%), CN Hidroelectrica SA (10%), CN Nuclearelectrica SA (10%) şi de privatizare integrală la Oltchim SA, Electrica Furnizare SA şi la companiile rezultate în urma divizării Electrica Serv SA. În paralel, MECMA va numi manageri noi, selectaţi de companii internaţionale de profil, la Oltchim SA şi Electrica Furnizare SA, ambele cu mandat de pregatire pentru privatizarea companiei, la noile complexe energetice Oltenia şi Hunedoara, la CN Romarm şi la CN Hidroelectrica”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale au apreciat că procesul de introducere a managementului performant în companiile de stat este avansat, considerând că acesta va putea aduce rezultate notabile în procesul de restucturare şi eficientizare a acestora.

Discuţiile au mai vizat şi contractele bilaterale ale companiei Hidroelectrica SA, care nu au fost încheiate pe OPCOM. În acest sens, compania Hidroelectrica va trimite până la sfârşitul anului notificări privind încetarea contractelor la primul termen posibil, potrivit Ministerului Economiei.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails