Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Ministerul Comunicaţiilor: Romtelecom se va lista pe bursă într-un an

A- A A+
Ministerul Comunicaţiilor: Romtelecom se va lista pe bursă într-un an

Oficialii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) s-au întâlnit vineri cu reprezentanţii grupului grec OTE, acționarul majoritar al Romtelecom, părțile stabilind un calendar comun pentru listarea pe bursă a participaţiunilor, care se va realiza în 12 luni.

”Este pentru prima dată când am reuşit să avem un acord scris cu acţionarul majoritar pentru listarea acţiunilor Romtelecom pe bursă în 12 luni, cu termene foarte clare. Am reuşit să  mărim controlul statului român asupra contractelor cu valori de peste 500.000 euro care se derulează în Romtelecom şi să se solicite aprobarea Consiliului de Administraţie pentru contractele mai mari de 4000.000 euro. Pe viitor, recrutarea directorilor executivi va fi realizată folosind firme specializate de recrutare”, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, la finalul întâlnirii.

Discuţiile s-au axat pe identificarea unor căi comune pentru îmbunătăţirea managementului companiei Romtelecom, în vederea asigurării unor beneficii pentru ambii acţionari. Unul dintre principalele rezultate va fi creşterea valorii participaţiunilor pe care statul român le deţine la Romtelecom.

De asemenea, ambii acţionari au agreat numirea lui Stefanos Theocharopoulos drept candidat comun la conducerea companiei Romtelecom.

Totodată s-a hotărât ca orice acţiune referitoare la procesul de fuziune al companiei Cosmote cu operatorul de telefonie fixă să nu fie efectuată fără acordul expres al ambilor acţionari.

”Precizăm că statul român a obţinut garanţii suplimentare în vederea creşterii valorii acţiunilor Romtelecom”, spun oficialii ministerului.

La discuţiile care au durat aproximativ cinci ore au participat: ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, secretarii de stat Marius Fecioru şi Iosif Moldovan, secretarul general adjunct Ionuţ Negrescu, dar şi membrii în Consiliul de Administraţie al Romtelecom Marius Bostan şi Cătălin Niculescu, precum şi preşedintele OTE, Michael Tsamaz, directorul general al Cosmote, StefanosTheocharopoulos, şi membrul în Consiliul de Administraţie OTE, Rainer Rathgeber.

Ministerul român al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale anunţase încă de anul trecut că vrea să-şi valorifice participaţia de 45,99% de acţiuni pe care o deţine la Romtelecom şi înaintase în acest sens o ofertă grecilor de la OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom. În luna mai a acestui an, OTE a transmis MCSI că în prezent nu poate înainta o ofertă pentru acţiunile Romtelecom, ”din motive ce ţin de continuarea crizei economice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategie financiară a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii”. Astfel că statul român şi oficialii OTE au decis să meargă mai departe cu procesul de listare, dar şi cu fuziunea Romtelecom cu Cosmote.

Romtelecom este cel mai mare operator de telefonie fixă din ţară şi oferă servicii complexe pe piaţa de comunicaţii: de la tradiţionala telefonie fixă, la Internet, televiziune digitală, IPTV, servicii combinate de date şi voce, precum şi un program permanent controlat de Customer-Care. Acţionarii Romtelecom sunt OTE – principalul operator de telecomunicaţii din Grecia – cu 54,01% – şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) – 45.99%. Operatorul german de comunicaţii Deutsche Telekom deţine o participaţie de 30% la compania OTE.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails