Ministerul Comunicaţiilor şi ICI au relansat Biblioteca Naţională de Programe


Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) au relansat Biblioteca Naţională de Programe (BNP),care are ca scop colectarea şi administrarea informaţiilor despre produsele program utilizate în instituţiile statului.

BNP are ca obiective colectarea şi administrarea informaţiilor despre produsele program potenţial utilizabile în instituţiile administraţiei publice şi în mediul de afaceri din România, creşterea gradului de informare şi documentare asupra produselor informatice, dar şi promovarea produselor software, cu predilecţie a celor româneşti.

BNP exista ca structură cu mulţi ani în urmă, fiind lansat iniţial în anii ’70 şi realizat de ICI. Institutul a mai încercat şi în anul 2000 să relanseze BNP, însă procedura a fost fără succes, întrucât nu s-a bucurat şi de sprijinul autorităţilor, potrivit oficialilor ICI.

„Este un nou început care ar vrea să reprezinte un nou punct nodal de informare şi să pună ordine în ceea ce înseamnă dezvoltarea softului zi de zi în România. Şi, nu în ultimul rând, să fie orientată spre instituţiile statului, spre administratia publică centrală şi locală. De multte ori abordăm, în instituţiile statului, anumite lucrări. Şi este bine ca înainte să realizăm aceste lucrări, să consultăm şi această bibliotecă”, a declarat joi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme.

Ministrul a precizat totodată că MCSI va merge mai departe cu o Hotărâre de Guvern, ca să „întărească” poziţia BNP.

„Biblioteca Naţională de Programe a fost relansată într-o formă ca să sprijine piaţa românească de IT, dar şi administraţia publică, mediul de afaceri şi comunitatea cercetătorilor. Proiectul privind relansarea BNP a costat circa 40.000 lei, echipamentele fiind puse la dispoziţie de ICI”, a declarat, la rândul său, directorul general al ICI, Doina Banciu.

În plus, BNP îşi propune să faciliteze stabilirea de relaţii comerciale şi parteneriate în scopul dezvoltării şi utilizării de produse informatice, dar şi creşterea gradului de informare şi documentare asupra produselor informatice. BNP vrea, de asemenea, să stimuleze competiţia pe piaţa IT în vederea selectării celor mai avantajoase platforme hardware-software, ca raport eficienţă/cost.

„Serviciile furnizate de BNP sunt: înregistrarea produselor software în BNP, informarea periodică asupra produselor noi înregistrate în baza de date, asistenţă tehnică pentru căutarea în baza de date, reclamă pentru produsele informatice, furnizarea de produse program, la cerere, în acord cu drepturile de proprietate asupra acestora, livrarea documentaţiei despre produsele program din BNP, în condiţiile respectării drepturilor de proprietate”, spun oficialii ICI.

Totodată, Biblioteca Naţională de Programe va asigura o interfaţă între producătorii produselor program şi potenţialii beneficiari.

BNP oferă aceste servicii gratuit până la 30 martie. Apoi se vor percepe tarife de înregistrare produse, abonamente de informare, căutări speciale (acces la informaţii de detaliu), asistenţă tehnică, dar şi pentru certificarea produselor. Directorul general al ICI, Doina Banciu, a declarat joi că tarifele ce vor fi percepute se vor stabili în funcţie de costurile din aceste două luni care vor urma, mai ales că există cinci persoane care lucrează la proiectul BNP.

BNP este o platformă de informare, documentare şi asistenţă tehnică. Cerinţele tehnice de accesare a BNP sunt browser-ul (de preferinţă Internet Explorer) şi Adobe Reader. Potrivit Doinei Banciu, procedura de certificare nu este încă pusă în operă.

Potenţialii utilizatori ai BNP sunt realizatorii de produse software (companii private şi de stat), furnizorii de produse software, dar şi utilizatorii de produse software (instituţii din administraţia publică, mediul de afaceri, mediul academic şi cercetătorii implicaţi în dezvoltări de produse program).

Sursa: NewsIn