Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Miniştrii de finanţe europeni au aprobat crearea fondului de urgenţă pentru Zona euro

A- A A+
Miniştrii de finanţe europeni au aprobat crearea fondului de urgenţă pentru Zona euro

Miniştrii de finanţe din Zona euro au acordat luni aprobarea finală fondului de urgenţă în valoare de 440 de miliarde de euro destinat ţărilor membre aflate în dificultate, după criza elenă.

Acordul prevede înfiinţarea unei entităţi, un „vehicul de salvare”, care va exista timp de cel puţin trei ani şi va împrumuta bani de pe pieţe, pe care îi va oferi apoi statelor cu probleme. Creditele vor fi garantate de ţările membre ale Zonei euro proporţional cu participaţia lor la BCE.

În acelaşi timp, Fondul Monetar Internaţional, implicat profund în prezent în salvarea Zonei euro, a cerut Europei să îşi reglementeze mai bine sectorul bancar şi să meargă mai departe decât actualele propuneri pentru administrarea comună a bugetelor naţionale, relatează Wall Street Journal.

Concluziile reuniunii la nivel înalt ce a avut loc luni seară, la Luxembourg, au adus practic Zona euro, formată din 16 ţări, mai aproape de o uniune fiscală: introducând un instrument de salvare care vizează să primească un calificativ maxim de la agenţiile de rating, Germania, Franţa şi alte ţări puternice mizează practic pe calificativele lor mari pentru a susţine alte ţări din Zona euro care se bucură de mai puţină încredere pe pieţe.

Acest vehicul de salvare a euro reprezintă cea mai mare parte din pachetul stabilizare în valoarea de 750 de miliarde de euro aprobat luni, la care participă şi FMI şi Comisia Europeană.

Oficializarea acordului ar putea linişti într-o oarecare măsură pieţele în legătură cu capacitatea Zonei euro de a oferi bani.

Oficialii europeni au discutat săptămâni la rând cum ar trebui să fie repartizate eventualele pierderi şi ce garanţii trebuie oferite pentru acest vehicul de salvare. Răspunsul ar ajuta la a determina de câtă protecţie se bucură cei care creditează entitatea şi, în schimb, ce dobândă pot cere.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice, a declarat că ţările europene sunt dispuse să garanteze cu 20% mai mult decât cota parte pe care o deţin în BCE. El a precizat că acesta este unul dintre elementele necesare pentru a asigura obţinerea calificativului maxim de la agenţiile de rating.

Un alt element important este „rezerva de bani lichizi pentru a oferi” încă o măsură de protecţie pentru garanţii, se arată în comunicatul miniştrilor de finanţe din Zona Euro.

În cursul reuniunii de luni, miniştrii de finanţe au mai aprobat examinarea bugetelor naţionale la nivel de UE în primăvara fiecărui an şi introducerea de noi sancţiuni vizând ţările cu datorii prea mari, pentru a consolida Pactul de stabilitate după criza elenă care a dus la o depreciere importantă a euro.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails