Miniştrii de finanţe europeni au aprobat planul de salvare al Greciei. Anunţul a dus la cumpărări semnificative de euro


Pentru moment statul elen nu mai este ameninţat de faliment, întrucât Eurogrupul a decis acordarea unui ajutor de 130 miliarde euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare al Greciei. Pe lângă acest ajutor public, o parte din datoria grecescă deţinută de creditorii privaţi va fi anulată.

După anunţarea semnării la Bruxelles a acestui acord de principiu, investitorii din întreaga lume s-au orientat către euro şi drept urmare moneda europeană a avansat în faţa celorlalte valute. Astfel, Euro a câştigat teren în faţa zenului, încă de luni, 20 februarie, moneda fiind cotată de la 105,36 yeni la ora 19.00 GMT (21.00, ora României) la 105,94 yeni marţi, către ora 3.10 GMT (5.10, ora României).

Cu ajutorul acestui ajutor fără precedent, Grecia urmează să fie în măsură să ramburseze o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite intrarea în faliment.

„Planul de salvare a Greciei se bazează pe o condiţie strictă: el prevede consolidarea supravegherii Greciei şi impunerea unei prezenţe permanente a misiunii Comisiei Europene la faţa locului”, menită să ajute Grecia să-şi modernizeze aparatul de stat, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, în cadrul unei conferinţe de presă, informează www.mediafax.ro.

La rândul său, „Troika îşi va spori în mod semnificativ prezenţa” în Grecia, a precizat liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. Troika, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, organizează în mod regulat misiuni de inspecţie în ţările care au beneficiat de un program de ajutor internaţional. De verdictul acestora despinde vărsarea tranşelor ajutorului.

Totodată, zona euro a hotărât ca o parte din sumele împrumutate Greciei să fie virate într-un cont blocat, pentru ca aceste fonduri să fie mai bine supravegheate.