Ministrul Agriculturii: TVA de 9% la alimente, cel târziu până la sfârşitul anului


Planul bugetului pe 2013 va conţine şi măsura de aplicare a unei cote TVA de 9% pentru alimente, în cazul în care acest obiectiv nu va putea fi implementat din acest an, potrivit declaraţiei ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta susţinea anterior că măsura are în vedere diminuarea evaziunii fiscale cu 15-20%, chiar dacă scăderea TVA pentru unele alimente nu va modifica preţul de comercializare a produselor.

De altfel, Daniel Constantin a mai precizat în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate recent, că speră ca după 25 iulie să poată fi stabilit un grafic de introducere a unui TVA redus la alimente, cel puţin în domeniul morăritului şi panificaţiei.

Pe de altă parte, reprezentanţii FMI obiectau că aplicarea unui TVA diferenţiat pentru anumite zone economice va avea ca efect tocmai o mai mare evaziune fiscală. O altă propunere a Executivului, adusă în discuţie lunile trecute, viza ca 15 procente  din TVA să fie restituite producătorului care vinde în mod legal produse alimentare.