MJ: Peste 6 milioane de lei colectaţi la bugetul de stat prin activitatea de publicitate mobiliară


În primele şase luni din 2010 au fost colectaţi la bugetul de stat peste şase milioane de lei din taxele de înscriere în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, cu peste 1,5 milioane de lei mai mult decât în perioada similară din 2009, informează Ministerul Justiţiiei.

Potrivit unui comunicat remis marţi NewsIn de Ministerul Justiţiei (MJ), în perioada ianuarie – iunie 2010 au fost virate la bugetul de stat taxe în valoare de 6.294.600 de lei, încasate pentru înscrierile efectuate în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. Comparativ, în primele 6 luni ale anului 2009 au fost virate la bugetul de stat taxe în valoare totală de 4.839.470 de lei, încasate pentru înscrieri.

Astfel, potrivit sursei citate, în primele şase luni ale anului 2010 au fost înscrise în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, de către birourile teritoriale ale operatorilor, un număr de 361.608 de avize de garanţie şi au fost virate la bugetul de stat taxele corespunzătoare încasate din această activitate, în sumă de 6.294.600 de lei, fără a exista debite la plata acestora din partea operatorilor, noul sistem de încasare şi plată a taxelor îmbunătăţind activitatea de colectare a sumelor încasate cu titlu de taxe de înscriere în Arhivă şi evidenţa clară a acestor sume.

Pe de altă parte, în primele şase luni ale anului 2009 au fost înscrise în Arhivă 256.324 de avize de garanţie şi au fost virate la bugetul de stat taxele corespunzătoare încasate din această activitate, în sumă de 4.839.470 de lei.

În prezent, Ministerul Justiţiei, în calitatea sa de Autoritate de Supraveghere, exercită supravegherea asupra a şase operatori autorizaţi, respectiv Uniunea Naţională a Barourilor din România, Uniunea Naţională Notarilor Publici din România, Banca Comercială Română, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Banca Transilvania şi Ministerul Finanţelor Publice, se arată în comunicat.

Sursa: NewsIn