Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Moody’s a scăzut cu două trepte ratingul Belgiei

A- A A+
Moody’s a scăzut cu două trepte ratingul Belgiei

Moody’s Investors Service a scăzut vineri cu două trepte ratingul Belgiei, invocând creşterea costurilor de creditare, scăderea ritmului de creştere economică şi riscurile legate de Dexia.

Moody’s a scăzut ratingul Belgiei la Aa3 cu perspectivă negativă, de la Aa1.

Agenţia a anunţat că această retrogradare a avut la bază „riscurile sporire reprezentate de deteriorarea susţinută a condiţiilor de finanţare pentru ţările din zona euro cu un nivel relativ mare al datoriei publice, precum Belgia”, şi de „riscurile din ce în ce mai mari pe termen mediu privind creşterea economică” a ţării.

„Perspectiva din ce în ce mai slabă de creştere economică îngreunează şi capacitatea guvernului de a-şi pune în aplicare planurile pe termen mediu de consolidare fiscală şi ar putea necesita noi măsuri fiscale, pe lângă cele de circa 11, până la 16 miliarde de euro pe an pentru următorii trei ani”, a adăugat Moody’s.

„Acest lucru ar putea afecta şi mai mult creşterea economică”, a adăugat instituţia.

De asemenea, Fitch Ratings a plasat vineri ţara sub supraveghere, ceea ce ar putea duce la o reducere a ratingului până la sfârşitul lunii ianuarie. Agenţia de notare a plasat mai multe state, printre care Spania şi Italia, sub supraveghere şi a retrogradat la nivel negativ, de la stabil, perspectiva datoriei Franţei.

Fitch şi-a explicat decizia prin eşecul Europei de a găsi o „soluţie amplă” la criza economică.

Standard&Poor’s a scăzut în 25 noiembrie, cu o treaptă ratingul Belgiei, care a ajuns la AA.

Economia Belgiei, a şasea ca mărime din zona euro, s-a contractat pentru prima dată în ultimii doi ani în trimestrul al treilea al acestui an, ceea ce a intensificat presiunile cu care se confruntă premierul Elio Di Rupo pentru a reduce deficitul bugetar.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails