Noi modificari privind absorbtia fondurilor europene


Primul-ministru Emil Boc si ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, au avut marti o intalnire cu reprezentantii institutiilor implicate in gestionarea si implementarea Programului Operational Regional, in contextul demersurilor Guvernului pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene.

“Romania are la indemana cel putin patru motoare de crestere economica in anul 2011: investitiile din fondurile europene, din buget, investitiile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, precum si cele prin parteneriat public privat”, a afirmat premierul Emil Boc.

Seful Executivului a aratat ca fondurile bugetare alocate investitiilor au crescut, in 2011, la 35 de miliarde de lei, in conditiile in care anul trecut fondurile destinate investitiilor au fost in volum de 33 de miliarde de lei. De asemenea, investitiile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii de la bugetul de stat sunt estimate la 4 miliarde de euro  si vor incepe sa fie implementate in cursul acestui an. O alta componenta importanta o reprezinta investitiile in cadrul parteneriatului public-privat, a mentionat primul-ministru. In acest sens, premierul a dat drept exemplu investitiile din infrastructura de transport: Autostrada Comarnic-Brasov sau Sibiu-Pitesti, dar si din cadrul infrastructurii din domeniile sanatatii, mediului, agriculturii, energiei, dezvoltarii regionale.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, premierul Emil Boc a declarat ca Romania are in etapa de implementare, pe toate programele europene, proiecte in valoare de 10 miliarde de euro.“Romania va putea iesi mai repede din recesiunea economica si va avea ritm superior de crestere economica, poate mai bun decat cel de 1,5-2% anuntat de catre Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, prin absorbtia banilor europeni. (…) Fac un apel la responsabilitate maxima, atat a dvs., a celor care gestionati aceste proiecte, cat si a celor cu care lucrati, pentru ca de deciziile noastre si ale dvs. depinde si viitorul Romaniei din perspectiva fondurilor europene”, a afirmat primul-ministru.

Premierul Emil Boc a cerut simplificarea mecanismelor si procedurilor birocratice, in scopul imbunatatirii absorbtiei fondurilor europene. Primul-ministru a remarcat nivelul scazut al platilor catre beneficiari efectuate in cadrul Programului Operational Regional, respectiv o medie de 16-17% pentru fiecare regiune de dezvoltare regionala, mentionand ca o astfel de analiza va fi facuta o data la trei luni.

In acest context, primul-ministru le-a atras atentia reprezentantilor institutiilor implicate in gestionarea si implementarea Programului Operational Regional de la nivel central si local ca „excesul de zel” in ceea ce priveste conditiile pentru solicitantii de fonduri europene, pe circuitul de avizare, intarzie absorbtia banilor comunitari. „Mecanismul este extrem de complex si birocratic, iar daca noi vom pune piedici suplimentare, atunci, cu adevarat, vom ingreuna absorbtia fondurilor europene. Daca pe acest circuit, fiecare dintre dumneavoastra puneti cate o virgula, la documentatia legala existenta, aceasta inseamna zile si luni de intarziere in absorbtia fondurilor europene”, a mai spus premierul.

Seful Executivului a mentionat ca la nivelul Guvernului s-a decis adoptarea unor documente standard de licitatie pentru proiectele din domeniile transporturi, energie, dezvoltare regionala, mediu, si, ulterior, cel mai probabil si agricultura.

O alta masura avuta in vedere de Guvern se refera la reducerea termenului pentru procesarea cererilor de rambursare de la 60 la 45 de zile. De asemenea, o alta propunere in scopul cresterii volumului de plati catre beneficiari, desprinsa in urma discutiilor de astazi, se refera la schimbarea procedurilor privind verificarile in teren. Astfel, propunerea consta in verificarea in teren a derularii proiectului dupa prima cerere de rambursare, la stadiul de 40% de implementare a proiectului si la finalizarea lui, eliminandu-se astfel procedura verificarii in teren dupa fiecare cerere de rambursare.

De asemenea, pentru intarirea capacitatii administrative, primul-ministru a subliniat ca potrivit noii legi a salarizarii unice in sistemul bugetar incepand cu 1 ianuarie angajatii care fac parte din echipele de management si implementare a proiectelor finantate din fonduri europene vor beneficia de o majorare a salariului cu pana la 75%, in functie de performanta si de volumul de lucrari efectuat.

La randul sau, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a afirmat ca o alta solutie avuta in vedere, in scopul imbunatatirii absorbtiei fondurilor europene, se refera la instituirea obligativitatii, pentru beneficiari, ca la momentul semnarii contractului sa aiba pregatit caietul de sarcini si documentatia pentru licitatie.

La intalnirea de lucru a primului-ministru si ministrului Dezvoltarii Regionale au mai participat responsabili ai Ministerului Finantelor, ai Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, ai Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor, ai Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi si Agentiilor de Dezvoltare Regionala.
Sursa: Guvernul Romaniei