Nokia a prezentat două smartphone-uri Lumia cu soft Windows cu care vrea să concureze iPhone


Nokia a prezentat miercuri la New York două smartphone-uri Lumia cu sistem de operare Windows Phone, cu carea vrea să recâştige din vânzările pierdute în favoarea iPhone şi a telefoanelor cu sistemul Android, transmite Bloomberg.

Investitorii nu au fost convinşi de atractivitatea celor două modele, iar acţiunile Nokia au scăzut cu peste 12%, la 2 euro pe unitate, pe piaţa europeană .

Telefonul Lumia 920 are un ecran de 4,5 inci (11 cm) şi o cameră foto de 8,7 megapixeli cu lentile mobile care folosesc soft de stabilizare a imaginii, a declarat directorul general al Nokia, Stephen Elop, într-o conferinţă de presă la New York.

Celălalt model, Lumia 820, are un ecran de 4,3 inci şi o cameră foto de 8 megapixeli, fără soft optic.

Ambele telefoane vor fi lansate la vânzare în trimestrul al patrulea al acestui an.

Nokia mizează pe parteneriatul cu Microsoft pentru stimularea vânzărilor şi refacerea profitabilităţii companiei, după ce a rămas în urma concurenţilor săi.

Producătorul finlandez de telefoane vrea să recâştige clienţi pe piaţa americană, în cadrul eforturilor de relansare pe piaţa mondială.

Astăzi este un pas foarte important şi vor urma şi alţii. Nu există un singur punct de răscruce. Trebuie să reuşim acum şi să trecem la următorul pas„, a afirmat marţi Elop într-un interviu.

Analiştii au avertizat că telefoanele Lumia vor întâmpina pe piaţă o concurenţă acerbă, având în vedere poziţia solidă a iPhone şi a aparatelor cu sistemul de operare Android al Google, inclus şi pe cele mai bine vândute modele ale Samsung.

Un analist a declarat miercuri după-amiază că noile telefoane Nokia „nu vor schimba jocul prin ele însele”, dar esenţială este compatibilitatea cu o gamă mai largă de aparate cu sistem Windows.

Prezentarea modelelor Lumia conferă Nokia un mic avans, înainte ca doi rivali importanţi să îşi prezinte noile telefoane.

Motorola Mobility, divizie a Google, urmează să prezinte în cursul acestei zile, la New York, unul din primele modele de telefoane full-screen în SUA, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Apple urmează să facă prezentarea telefonului iPhone 5 pe 12 septembrie.

Nokia, al cărei rating a fost redus în acest an la nivelul junk, nerecomandat investiţiilor, de către toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, a anunţat desfiinţarea a peste 20.000 de locuri de muncă şi a închis unităţi de producţie şi cercetare, în încercarea de rentabilizare a operaţiunilor.

Compania finlandeză a avut o cotă de piaţă maximă de 32% pe piaţa americană în 2001, dar în trimestrul al doilea al acestui an vânzările sale de smartphone au reprezentat doar 2% din piaţă, potrivit Strategy Analytics.

Circa 90% din piaţa americană de profil a fost reprezentată de iPhone şi telefoane cu sistem de operare Android.

Sursa: Mediafax