Noul Cod al muncii alungă investitorii


Numărul contractelor contractelor de muncă a scăzut exponenţial de la 6,3 milioane la 5,5 milioane în luna mai a acestui an. Cauza ar fi modificările aduse Codului muncii care s-au dovedit neatractive pentru investitori, spun specialiştii în dreptul muncii. Din această perspectivă, aceştia susţin că prin măsurile legislative nu s-au creat noi locuri de muncă, ci doar s-au ameliorat un număr infirm de situaţii de muncă la negru care s-au transferat în zona gri a economiei, întrucât angajatorii au încheiat contracte “de suprafaţă” de teama sancţiunilor penale aspre.

Clubul de Drept Social „Costel Gîlcă” a făcut un bilanţ al primului an de aplicare a noului Cod al Muncii, arătând că, deşi statisticile indică o creştere cu aproximativ 100.000 a numărului de contracte individuale de muncă, în realitate această creştere nu a fost constantă şi nu a însemnat şi o creştere a locurilor de muncă.

„Aşadar, din cele 100.000 de locuri de muncă, 30.000 sunt cele depistate de Inspecţia Muncii în controalele efectuate. Cum modificarea Codului muncii a adus în zona infracţionalităţi primirea fără forme legale a unui număr de cinci persoane, este de la sine înţeles că o mare parte a angajatorilor care utilizau muncă la negru, pentru evitarea condamnărilor penale, au preferat să încheie contracte individuale de muncă. Este de presupus că marea majoritate a celor 70.000 de locuri de muncă au apărut ca urmare a scoaterii locurilor de muncă de la negru. Dacă ţinem cont că se preconizează că mai există un număr de 2,3 milioane locuri de muncă la negru, rezultă că numărul de 70.000 nu este deloc mare”, a precizat pentru www.mediafax.ro avocatul Răzvan Vasiliu.