Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Nuclearelectrica şi investitorii încep miercuri renegocierile Acordului pentru reactoarele 3 şi 4

A- A A+
Nuclearelectrica şi investitorii încep miercuri renegocierile Acordului pentru reactoarele 3 şi 4

Compania de stat Nuclearelectrica şi cei şase investitori străini se vor întâlni miercuri pentru a decide prelungirea Acordului de investiţii pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă cu trei luni, până la 31decembrie 2010, şi totodată pentru a începe renegocieri ale unor prevederi din acest Acord.

„Vrem să prelungim Acordul de investiţii, care expiră în 24 septembrie, până la 31 decembrie 2010. Aceste trei luni vor da părţilor posibilitatea renegocierii în detaliu a unor prevederi din Acord. Încă nu ştim precis care prevederi anume vor fi renegociate. Totodată, mâine vom stabili şi un calendar al negocierilor”, a declarat marţi Agenţiei NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

Acesta a precizat că unele din companiile implicate în proiect au semnat deja prelungirea cu trei luni a Acordului de investiţii.

„Ca să putem renegocia tot ce vor părţile, e nevoie de prelungirea Acordului cu trei luni, timp în care să se facă renegocierile”, a adăugat Budulan.

EnergoNuclear, compania mixtă care dezvoltă proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, va organiza pe 15 decembrie 2010 o negociere la sediul companiei, în vederea atribuirii contractului pentru construcţia şi punerea în funcţiune a celor două reactoare.

Astfel, compania a lansat pe 15 septembrie pe www.e-licitatie.ro şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunţul în vederea atribuirii contractului pentru construcţia şi punerea în funcţiune a celor două reactoare. Potrivit anunţului, costul estimat pentru acest proiect se ridică la 3,2 miliarde euro, fără TVA.

Principalele modalităţi de finanţare prin care acţionarii EnergoNuclear vor suporta costurile proiectului reprezintă un pachet de finanţare din mai multe surse: „bănci comerciale şi instituţii financiare, Agentii Multilaterale, Agenţii de Creditare a Exporturilor, alte surse etc”, se mai arată în anunţ.s

Fiecare din cele două viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalată de 700 MW. Punerea în funcţiune a primului reactor este preconizată pentru anul 2017.

Nuclearelectrica şi cei şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica – 51%, CEZ – 9,15%, GdF-Suez – 9,15%, Enel – 9,15%, RWE Power – 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro

Related Posts with Thumbnails