Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

O delegaţie irakiană a venit în România pentru discuţii cu firme de stat şi private

A- A A+
O delegaţie irakiană a venit în România pentru discuţii cu firme de stat şi private

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), Constantin Claudiu Stafie, a primit, în 30 iunie, o delegatie irakiană a Guvernoratului Wasit, în cadrul discuţiilor fiind evidenţiată dorinţa ambelor părţi de extindere a relaţiilor economice bilaterale.

Delegaţia irakiană a venit în România pentru discuţii cu firme de stat şi private, în vederea identificării de oportunităţi şi proiecte comune de cooperare în domeniul economic.

Potrivit unui comunicat transmis de MECMA, în cadrul discuţiilor a fost evidenţiată dorinţa ambelor părţi de extindere a relaţiilor economice si comerciale bilaterale, pe baza tradiţiei legăturilor dintre cele două ţări.

„Partea irakiană a apreciat realizările importante ale industriei românesti în Irak, precum şi oportunităţile actuale pentru investiţii, transfer de tehnologie si asistenţă tehnică. Partea română a subliniat, în acest context, importanţa discuţiilor pe care delegaţia irakiană urmează să le poarte zilele următoare cu reprezentanţii sectorului privat şi al companiilor româneşti de stat din portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri”, se spune în comunicat.

De asemenea, a fost menţionată contribuţia activă pe care comunitatea de afaceri irakiană din România o poate avea la dezvoltarea unor proiecte comune si la creşterea schimburilor comerciale dintre cele doua ţări.

Ambele părţi au fost de acord că vizita delegaţiei Guvernoratului Wasit trebuie urmată de organizarea altor vizite reciproce, care să conducă la iniţierea de proiecte comune de cooperare, schimburi de misiuni economice ale sectorului privat şsi activarea Comitetului mixt bilateral, „creându-se astfel toate premizele pentru angajarea partenerilor privaţi în acţiuni de cooperare economică bilaterală”.

Din delegaţia irakiană, condusă de preşedintele Consiliului Guvernoratului, Mahmooud Abdulridha Talal Al Mujbilee. au făcut parte miniştrii adjuncţi ai Energiei Electrice, Habitatului şi Construcţiilor de Locuinţe, Transportului şi Petrolului, membri marcanţi ai comunităţii regionale şi naţionale – membri şi presedinţi din cadrul Consiliului regional, directori ai structurilor regionale de administraţie.

Potrivit MECMA, relaţiile comerciale cu Irak au cunoscut o direcţie ascendentă, în anul 2009 atingând un maxim istoric de 116 milioane dolari. Evoluţia schimburilor comerciale din anul curent (primele patru luni) a cunoscut o creştere de aproape 100%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Exporturile româneşti pe piaţa irakiană includ produse minerale, maşini şi aparate, echipamente electrice, lemn şi produse din lemn, animale vii. Balanţa comercială este exclusiv excedentară, Irakul neexportând în România produse şi servicii.

Cooperarea economică bilaterală a cunoscut o dezvoltare tradiţionala şi semnificativă în perioada 1975 – 1990, întrerupta ulterior, în perioada sancţiunilor ONU şi reluată ulterior, la o amploare mai redusă, între cele mai notabile fiind proiectele de construcţie a unor tronsoane de autostradă şi proiectul liniei de tramvai din Duhok (Regiunea Autonomă Kurda).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails