Potenţialul hidroenergetic al râului Someş îi atrage pe investitorii străini. De exemplu, o firmă din Bulgaria, al cărui principal acţionar este statul italian, ar putea dezvolta 7 microhidrocentrale pe cursul râului Someş, ca urmare a stabilirii unui parteneriat public-privat. Reprezentanţii PVB Power Bulgaria AD şi-au declarat intenţia de a se implica într-un astfel proiect a cărui valoare se ridică la 220 de milioane de euro.
“Potenţialul hidroenergetic al judeţului Cluj este unul extrem de ridicat, putând contribui la dezvoltare economică accelerată a judeţului. Astfel, proiectul ”Someş River” vine în întâmpinarea locuitorilor judeţului, aceştia putând beneficia atât de o energie mai ieftină cât şi de o agricultură locală performantă, care nu va mai avea de suferit pe timp de secetă”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Săptămâna trecută o delegaţie a administraţiilor locale din Cluj şi Sălaj s-a întâlnit în Bulgaria antreprenorilor străini , cu scopul angrenării acestora în proiectul “Someş River”.
Construcţia celor 7 hidrocentrale, dintre care una este amplasată pe teritoriul judeţului Cluj, în comuna Vad, ar putea demara începând cu 2013 şi va fi finalizate în termen de 3 ani. Hidrocentralele ar putea asigura energie electrică de 260 milioane KWh anual.