Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

O nouă întâlnire a liderilor G8 la Bruxelles. Ce se va întâmpla cu Grecia

A- A A+
O nouă întâlnire a liderilor G8 la Bruxelles. Ce se va întâmpla cu Grecia

Liderii europeni vor participa miercuri, 23 mai, la un summit informal, la Bruxelles, pentru a a discuta din nou situaţia Greciei. Unele surse precizează că şi Spania va fi în centrul discuţiilor. Această reuniune are rolul să pregătească întrevederea oficială din 28-29 mai, pe tema creşterii economice în zona euro, însă în cadrul acestei întâlniri informale ar putea fi stabilit un acord de finanţare a unor importante proiecte care vizează infrastructura prin deblocarea unor fonduri europene de 230 de milioane de euro.

Şeful guvernului italian, Mario Monti, a insistat duminică, la summit-ul G8, ca reuniunea de miercuri să permită „definirea unor măsuri concrete, precum consolidarea capitalului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), înfiinţarea unor obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor de infrastructură şi crearea condiţiilor pentru lansarea de euroobligaţiuni”, informează www.mediafax.ro. Monti a insistat că liderii UE nu se pot mulţumi să aştepte ca reformele structurale şi reducerea deficitelor bugetare să genereze creştere, opinie împărtăşită de noul preşedinte francez Francois Hollande, dar nu şi de partizana austerităţii, Angela Merkel, cancelar al Germaniei.

La summitul G8, liderii europeni nu au ajuns la un consens privind strategiile care ar trebui adoptate pentru ca Europa să reuşească să ţină piept crizei. În vreme ce preşedintele francez a susţinut că trebuie implementate măsuri care să stimuleze creşterea economică şi că ar trebui introdusă o nouă taxă financiară, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a pledat pentru consolidarea austerităţii, ca unică cale de rezolvare a dificultăţilor economice.

În ceea ce priveşte Grecia, potrivit unui articol apărut în publicaţia Wall Street Journal, pregătirile, pentru eventualitatea în care statul ar părăsi Uniunea Europeană, au început deja. Comisia Europeană, Banca Central Europeană şi ministerele de finanţe ale statelor membre lucrează la un scenariu de urgenţă pentru cazul în care salvarea Greciei ar fi imposibilă.

Related Posts with Thumbnails