O politica corecta de risk management asigura parteneriate solvabile


Intr-adevar, primul an de criza, 2009, a debutat cu afectarea catorva ramuri economice mai putin importante, insa in 2010 am putut observa inrautatirea situatiei in anumite sectoare : industrie, constructii, piata imobiliara. Apoi, au urmat sectorul asigurarilor, cel bancar si cel al bursei de valori; in toate acestea sectorul financiar a fost serios zdruncinat. S-au semnalat scaderi semnificative si ale pietei de consum si implicit ale PIB-ului (acesta fiind redus cu 2.4% in prima jumatate a anului 2010, fata de 2009).

2011 se preconizeaza a fi un an greu, cu numeroase turbulente economice datorate in principal faptului ca, va fi primul an de rambursare a creditelor din ultimii ani.

Pentru a minimiza efectele directe ale crizei asupra propriei afaceri, companiile trebuie sa apeleze la cele mai eficiente instrumente de “risk management” (raport de bonitate, monitorizare firma), puse la dispozitia lor de catre agentiile ce furnizeaza informatii de afaceri. (www.creditreform.ro) Folosind serviciile CREDITREFORM, multe companii au inititat legaturi de afaceri solide si au evitat parteneri insolvabili. CREDITREFORM va ofera informatiile de care aveti nevoie pentru a lua decizii ce presupun riscuri minime in viitoarele relatii de afaceri.

Situatia nefavorabila din sistemul economic va cauza reducerea la minim a investitiilor interne si externe, creditarea pe piata interna va fi aproape suspendata, iar cu siguranta la finalul anului 2010 se vor inregistra cifre record, foarte multe companii vor intra in faliment si vor iesi de pe piata, ne mai putandu-se adapta la mediul de afaceri actual.

Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru a putea sustine 1,5 mld. Euro in investitii in 2011, avand in vedere faptul ca deficitul bugetar pentru anul viitor este stabilit la 5,7 mld Euro sau la 4,4% din PIB, insa principala problema ramane deficitul la Fondul Public de Pensii.

Dupa scaderea de 2,4% a PIB-ului in prima jumatate a anului, dupa seriile de masuri financiare ale Guvernului (cresterea TVA si micsorarea salariilor), Romania trebuie sa respecte angajamentele fata de FMI, in vederea reducerii deficitului bugetar, insa se preconizeaza pentru sfarsitul anului o scadere de 3% a PIB-ului.