O treime din investiţiile străine directe până la finalul lui 2010 vizau industria prelucrătoare


Spread the love

Industria prelucrătoare a atras aproape o treime (32%) din totalul investiţiilor străine directe derulate la finalul lui 2010, urmată de intermedierile financiare şi asigurările (19,1%) şi de comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (12,4%), potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României.

Din statistica realizată de BNR şi Institutul Naţional de Statistică (INS), soldul investiţiilor străine directe se ridica la sfârşitul anului trecut la 52,6 miliarde euro, din care 35,5 miliarde euro (67,6%) reprezentau participaţii la capital, iar restul de 17,1 miliarde euro consta în creditul net primit de la investitorii străini.

La 31 decembrie 2010, soldul investiţiilor străine directe pe ansamblul industriei a fost de 23,1 miliarde euro, reprezentând 43,9% din totalul ISD. Din punct de vedere al orientării investitorilor străini spre ramurile economice, către industria prelucrătoare au fost direcţionate investiţii străine directe de 16,8 miliarde euro, către industria extractivă –  2,4 miliarde euro, iar 3,9 miliarde euro au fost orientate către sectorul energiei electrice şi termice, apă şi gaze.

În cadrul  industriei prelucrătoare, cele mai atractive ramuri au fost prelucrare ţiţei, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (6,9% din total), metalurgia (5,3%), industria mijloacelor de transport (4,9%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (3,9%) şi ciment, sticlă, ceramice (3,2%).

Pe lângă industrie, activităţi care au atras importante ISD sunt intermedierile financiare şi asigurările (19,1% din totalul ISD), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (12,4%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (9%), tehnologia informaţiei şi comunicaţii (5,9%).

Imobilizările corporale şi necorporale, cu un sold la finele anului 2010 în valoare de 24,3 miliarde euro, reprezintă 46,2% din soldul total al ISD, inducând un grad semnificativ de stabilitate al investiţiei străine directe.

Din punct de vedere teritorial se observă orientarea cu precădere a ISD spre regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (62,2%), alte regiuni de dezvoltare beneficiare de ISD fiind Regiunea Centru (7,4%),  Regiunea Sud-Muntenia (7,3%), Regiunea Vest (6,5%) şi Regiunea Sud-Est (6,3%).

Totodată, în anul 2010, investiţiile greenfield au înregistrat un nivel foarte redus, de numai  46 milioane euro reprezentând 1,1% din participaţiile la capital în întreprinderile investiţie străină directă în anul 2010, în aceeaşi situaţie aflându-se şi investiţiile din categoria fuziuni şi achiziţii (M&A), cu 93 milioane euro (2,3 % din participaţii). Ponderea predominantă în fluxul participaţiilor la capital în 2010 este reprezentată de dezvoltările de firme cu o valoare de 3,9 miliarde euro, respectiv 96,6% din participaţii.

Sursa: NewsIn