Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Oamenii de afaceri români pot participa la 17 proiecte de dezvoltare regională, finanţate de Georgia

A- A A+
Oamenii de afaceri români pot participa la 17 proiecte de dezvoltare regională, finanţate de Georgia

Georgia finanţează 17 mari proiecte de dezvoltare regională şi ar trebui ca şi oameni de afaceri români să primească informaţii despre aceste proiecte pentru a putea participa la licitaţii, a declarat, vineri, ministrul de externe, Teodor Baconschi.

Ministrul Teodor Baconschi a avut vineri o întrevedere cu omologul său georgian, Grigol Vaşadze, care se află într-o vizită oficială de două zile în România, la invitaţia părţii române.

La finalul discuţiilor cu şeful diplomaţiei de la Tbilisi, ministrul român de externe a declarat că relaţiile economice şi schimburile comerciale între România şi Georgia sunt bune, precizând că acestea au crescut cu aproximativ 30% anul trecut. „Ne aşteptăm ca pe baza unui seminar economic româno-georgian, un forum pe care îl vom organiza în iunie aici, să stimulăm în continuare investiţiile româneşti în Georgia, schimburile comerciale şi infrastructura pe care se bazează, incluzând aici activitatea conexiunii de feribot Constanţa-Batumi”, a menţionat ministrul Teodor Baconschi. El a adăugat că Georgia finanţează 17 mari proiecte de dezvoltare regională şi ar trebui ca şi oameni de afaceri români să primească informaţii despre aceste proiecte pentru a putea participa la licitaţii.

De asemenea, ministrul român de externe a declarat că Georgia este un stat cu vocaţie euroatlantică şi, totodată, un membru foarte bun al Parteneriatului Estic. „Aşadar socotim că toate progresele sale în materie de dialog cu UE sunt legitime şi meritate. Rezultatele se văd, Georgia a reuşit să încheie ciclul de negocieri pe liberalizarea vizelor, negociază intens Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de liber schimb şi Acordul de asociere”, a menţionat ministrul Teodor Baconschi, care a dat asigurări că România va oferi Georgiei tot sprijinul în acest sens.

„Vom continua şi alocarea de fonduri din programul nostru de asistenţă pentru dezvoltare, este vorba de 300.000 de euro anul acesta din bugetul MAE pentru un proiect dedicat protecţiei persoanelor cu dizabilităţi”, a mai afirmat şeful diplomaţiei române.

El a adăugat că interesul pentru securitatea regională a determinat România să continue participarea României la misiunea civilă EUMM din Georgia, care are ca obiectiv monitorizarea implementării acordului de pace semnat în august 2008.

La rândul său, ministrul georgian de externe, Grigol Vaşadze, a afirmat că Tbilisi doreşte să stimuleze în continuare componenta economică a excelentelor relaţii româno-georgiene şi să sporească implicarea României în ceea ce priveşte sectorul energetic.

El  a menţionat că discuţiile cu ministrul Teodor Baconschi au vizat şi perspectivele Georgiei de apropiere faţă de UE şi NATO. „Ambele ţări suntem foarte interesate de securitatea în regiune. România ne este un drag vecin şi Marea Neagră a constituit întotdeauna o punte, aşa cum au privit-o ambele ţări”, a conchis şeful diplomaţiei de la Tbilisi.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails