Oamenii de afaceri români şi sârbi reuniţi la Palatul Camerei de Comerţ Naţionale reiau colaborarea pe proiecte energetice de interes major


Bucureşti, 6 martie 2014: Impulsionarea relaţiilor economice şi comerciale dintre România şi Serbia a reprezentat principalul obiectiv al Camerei de Comerţ Naţionale a României în organizarea Forumului de Afaceri România – Serbia, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Serbiei, sub înaltul patronaj al Ambasadei Serbiei la Bucureşti. Evenimentul a beneficiat de prezenţa E.S. Ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Domnul Branko Brankovic. Delegaţia oamenilor de afaceri sârbi, condusă de Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Serbiei, Domnul Mihailo Vesović, s-a întâlnit cu potenţiali parteneri români, din domeniul metalurgic, industriei auto, agro-alimentare, farmaceutic şi energetic.

Camerele Naţionale din cele două state au convenit să sprijine printr-un program de acţiuni comune, dezvoltarea şi diversificarea schimburilor comerciale bilaterale, reluarea colaborării industriale şi a cooperării, inclusiv pe terţe pieţe, creşterea accesului la finanţările europene, prin valorificarea oportunităţilor existente în regiune şi, cu precădere, a programelor legate de Strategia UE pentru regiunea Dunării.

„Comerţul are un rol foarte important însă ceea ce conferă durabilitate şi longevitate relaţiilor noastre este implicarea în proiecte comune pentru Serbia şi România, dar şi pentru terţe pieţe”, a notat în deschiderea evenimentului Vicepreşedintele CCIR, Domnul Sorin Dimitriu, Preşedintele CCI Bucureşti, care a transmis mesajul E.S. Preşedintele Camerei de Comerţ Naţionale a României, Domnul Mihail M. Vlasov.

Domnia Sa a propus iniţierea demersurilor pentru constituirea Consiliului de Afaceri România – Serbia, o formulă de colaborare care, în baza experienţei acumulate de Camera de Comerţ şi Industrie a României, şi-a dovedit eficienţa, inclusiv în perioade dificile de criză economică.

„Aceste Forum-uri de Afaceri reprezintă o excelentă ocazie pentru extinderea cooperării dintre ţările noastre în domeniul comerţului, al investiţiilor şi în turism”, a declarat la rândul său E.S. Ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Domnul Branko Brankovic, care a adus în discuţie oportunităţile de cooperare din cadrul Grupului Statelor din Europa Centrală şi de Est şi R.P. China, în urma summit-ului organizat la Bucureşti în toamna anului 2013.

„Este foarte important că suntem aici, pentru că în nicio altă ţară, Serbia nu are prieteni atât de buni ca în România”, a spus în continuare Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Serbiei, trecând în revistă principalele direcţii de dezvoltare a colaborării economice bilaterale, în perspectiva aşteptatei aderări a Serbiei la UE, la orizontul anului 2020. Pentru reprezentantul comunităţii de afaceri din Serbia, oportunităţi de creştere a business-ului sunt în domeniul comerţului exterior, folosind facilităţile portului Constanţa, în transporturi şi logistică, în energie, metalurgie şi industria auto, Serbia devenind în urma investiţiilor recente ale producătorului auto Fiat, un centru important de producţie în regiune.

„Putem crea legături mai bune între oamenii de afaceri sârbi şi români în agricultură şi în producţia de echipamente şi maşini agricole, în construcţii şi în industria materialelor de construcţie, în domeniul medical şi al echipamentelor medicale”, a subliniat vorbitorul, menţionând posibilitatea de valorificare a bunelor relaţii şi a acordurilor pe care Serbia le-a stabilit cu statele din Balcanii de Vest, dar şi cu Federaţia Rusă, Kazahstan, etc.

În prezent se află în derulare sau în negocieri avansate o serie de proiecte majore din domeniul energetic, unele dintre acestea beneficiind de finanţare europeană. Domnul Maricel Popa, Secretar de Stat la Ministerul Economiei a vorbit despre câteva dintre aceste proiecte aflate pe agenda celor două guverne, care vizează construirea unei noi hidrocentrale pe firul Dunării, a unei staţii de pompaj pentru integrarea în Europa de Est, interconectarea liniilor de transport a energiei electrice, crearea unui gazoduct şi oleoduct Constanţa – Pancevo, România fiind interesată să exporte energie în Serbia.

Oamenii de afaceri care au participat la Forumul de Afaceri România – Serbia, au beneficiat şi de prezentarea noutăţilor de ordin legislativ-fiscal din România, susţinută de Domnul Gabriel Sincu, Director Executiv Ernst& Young, şi de o sesiune de întâlniri bilaterale, în cadrul căreia au discutat proiecte concrete.

Comerţul dintre România şi Serbia a ajuns la finele anului 2013 la aproape 800 milioane USD, ţara noastră înregistrând un excedent comercial de circa 250 de milioane USD, fiind cotată al 5-lea partener comercial al Serbiei. Serbia a investit 7,8 milioane USD în afacerile dezvoltate de cele peste 400 de companii înregistrate în România, situându-se pe locul 65 în topul investiţiilor străine.

Direcţia Reprezentare Camerală
Biroul Relaţii Publice
tel.: 021 319 18 85
fax: 021 319 01 56
drc@ccir.ro