Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Obama cere Congresului să aprobe un plan de 450 de miliarde de dolari, pentru noi locuri de muncă

A- A A+
Obama cere Congresului să aprobe un plan de 450 de miliarde de dolari, pentru noi locuri de muncă

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut joi, într-un discurs, congresmenilor să îi susţină propunerile ambiţioase de creare de locuri de muncă şi reducere a taxelor, prin aprobarea rapidă a unui plan în valoare de aproape 450 de miliarde de dolari.

Într-o alocuţiune rară rostită în faţa camerelor reunite ale Congresului, el a spus că vrea să readucă şomerii la muncă, să crească veniturile angajaţilor şi să reconstruiască infrastructura.

Unii republicani au spus că proiectul de lege este planul de campanie electorală al lui Obama.

Rata mare a şomajului pe care o înregistrează în prezent Statele Unite – 9,1% – va domina, probabil, campania pentru alegerile prezidenţiale din 2012.

„Trimit Congresului un plan pe care ar trebui să îl adoptaţi imediat. Se numeşte American Jobs Act”, a spus Obama. „Nu ar trebui să fie nimic controversat în legătură cu această lege. Toate sunt tipuri de propuneri susţinute atât de democraţi, cât şi de republicani – inclusiv de mulţi care se află aici în această seară. Şi totul din acest proiect de lege va fi plătit. Totul”, a adăugat el.

„Obiectivul American Jobs Act este simplu: să aducă mai mulţi oameni înapoi la muncă şi mai mulţi bani în buzunarele celor care muncesc. Va crea mai multe locuri de muncă pentru muncitorii din construcţii, mai multe locuri de muncă pentru pofesori, mai multe locuri de muncă pentru veterani şi mai multe locuri de muncă pentru cei care sunt şomeri de mult”, a precizat liderul de la Casa Albă.

„Va oferi scutiri de taxe pentru companiile care angajează noi muncitori şi va reduce la jumătate taxele pe salariul pentru fiecare american şi fiecare afacere mică”, a spus el.

Preşedintele a afirmat că propunerile vor ajuta la dezvoltarea „unui sistem de transport de clasă mondială” în Statele Unite şi la „repararea şi modernizarea a cel puţin 35.000 de şcoli”. „Până acum am identificat peste 500 de reforme care vor permite economii de miliarde de dolari în următorii câţiva ani”, a explicat el.

„De luni într-o săptămână voi da publicităţii cel mai ambiţios plan privind deficitul – un plan care nu numai că va acoperi costul acestui proiect de lege privind locurile de muncă, dar ne va stabiliza şi datoria pe termen lung”, a subliniat el.

Obama s-a declarat dispus să lucreze la definitivarea planurilor alături de opozanţii săi politici, dar a avertizat că nu va permite ca „această criză economică să fie folosită ca o scuză pentru a distruge protecţia de bază pe care americanii se bazează de decenii”.

Preşedintele va prezenta săptămâna viitoare proiectul de lege Congresului.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a apreciat că propunerile lui Obama „merită luate în considerare”, exprimându-şi speranţele că democraţii şi republicanii pot lucra împreună.

Însă discursul lui Obama nu a fost acceptat de toţi republicanii. Membrul Camerei Reprezentanţilor Paul Broun, din Georgia, a scris pe Twitter: „În mod clar aceasta este o dispută şi un război politic”.

Alţi critici consideră că discursul preşedintelui nu a inclus suficiente detalii.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails