Olteanu: Băncile cu capital grecesc din România sunt mai bine capitalizate decât media sistemului


Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, că băncile cu capital grecesc din România sunt atent monitorizate şi sunt mai bine capitalizate decât media băncilor din sistem.

„În ceea ce priveşte băncile din România cu capital grecesc, pe le monitorizăm îndeaproape, sunt mai bine capitalizate decât media băncilor din România, care oricum sunt semnificativ mai bine capitalizate decât băncile din Europa”, a spus Olteanu în cadrul emisiunii „3X3” .

Întrebat ce s-ar întâmpla cu filiala din România a unei bănci din Grecia dacă aceasta ar intra în faliment, Olteanu a spus că BNR are planuri pentru toate ipotezele posibile.

„Noi avem planuri pentru toate ipotezele posibile. Fie că sunt cu capital grecesc sau de alt fel, băncile pot obţine oricând lichiditate de la BNR, aceasta fiind şi una din funcţiile băncii centrale, de împrumutător de ultimă instanţă. De asemenea, există planul, potrivit unei legislaţii moderne, prin care să poţi administra situaţii din acestea de criză: fie transferând banca către un alt acţionar, fie închizând-o într-un mod ordonat şi preluând sau transferând depozitele. Nu ne aşteptăm însă să se întâmple aşa ceva”, a mai spus Olteanu.

În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, el a declarat că o bună parte din inflaţia de care se vorbeşte acum a fost determinată de o măsură administrativă, respectiv majorarea TVA în urmă cu un an.

Viceguvernatorul BNR a mai spus că, începând de luna viitoare, inflaţia va fi semnificativ mai mică faţă de această lună. Olteanu a explicat că inflaţia raportează preţurile din iunie 2011 la preţurile din luna iunie a anului trecut, când TVA era 19%. Astfel, în luna iulie a anului trecut, TVA era 24%, prin urmare inflaţia de luna viitoare se raportează la acelaşi nivel al TVA.

„Această majorare a TVA încetează să îşi producă efectele de primă rundă. Mai există, şi aici este competenţa Băncii Naţionale să se ocupe de efectele de runda a doua sau efectele psihologice, efecte date din faptul că oamenii văd că alte preţuri cresc, atunci le cresc şi ei pe ale lor. Am încercat în acest ciclu de un an să le ţinem sub control”, a mai adăugat Olteanu.

Sursa: NewsIn