Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, susţine că regulamentul privind creditarea ar putea să intre în vigoare din noiembrie, în acest moment fiind purtate discuţii între direcţiile din BNR.
„Regulamentul privind creditarea o să intre în vigoare din noiembrie, aşa ne aşteptăm. O să facem publică varianta finală în momentul în care o să încorporăm toate observaţiile pe care le considerăm complementare textului. Deocamdată lucrăm noi în interior la el, discuţia cu ARB s-a purtat. Dânşii au făcut mai multe propuneri, unele mai curajoase, altele mai de compromis. O să vedem până unde putem merge cu reglementarea. Suntem în discuţii la Banca Naţională şi acestea vor continua, discuţiile noastre interne. Discuţii se poartă între direcţiile din BNR şi apoi vor fi discuţii la nivel de consiliu de administraţie”, a declarat Bogdan Olteanu.
El a adăugat că banca centrală a făcut un studiu cu privire la impactul noului regulament, iar printre direcţiile urmărite s-au numărat riscul de dobândă şi riscul de venit.
Viceguvernatorul BNR a mai spus că noul regulament nu urmăreşte descurajarea creditării, ci a împrumuurilor care nu mai pot fi înapoiate.
„Noi ne asumăm foarte clar că descurajăm acele credite care nu pot fi rambursate. Nu urmărim să descurajăm creditele care pot fi rambursate, dar creditele care nu pot fi rambursate nu au beneficiu social, ci au cost social. Nu există niciun interes din punct de vedere public ca acele credite să fie acordate. El nu e un regulament de constrângere a creditării, ci de constrângere a acelei creditări care nu poate fi rambursată”, a spus Olteanu.
Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.
De asemenea, proiectul BNR prevede că, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii vor avea nevoie de un avans de cel puţin 30%, de 15% în cazul creditelor imobiliare în lei şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.
Sursa: NewsIn