Opt bănci, din Spania, Grecia şi Austria, au picat testul de stres al UE


Cinci bănci din Spania, două din Grecia şi una din Austria sunt singurele – din 90 de bănci europene – care au picat testele de stres destinate să verifice dacă pot face faţă unei alte crize financiare, relatează BBC News.

În Austria, este vorba de Oestereichische Volksbank, iar în Grecia de două bănci controlate de stat – ATEbank şi EFG Eurobank.

În Spania, Catalunya Caixa, Pastor, Unnim, Caja3 şi CAM nu au trecut testele, iar alte şapte au trecut cu dificultate.

Miercuri, banca germană Helaba s-a retras din testele de stres, ceea ce face, practic, să fie cea de-a noua instituţie bancară care nu reuşeşte să treacă de această vertificare.

Alte 16 bănci sunt în zona de pericol, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care a cerut autorităţilor naţionale de reglementare financiară să se asigure că deficienţele de capital vor fi rezolvate repede.

Totuşi, guvernatorul Băncii Spaniei, Angel Fernandez Ordonez, a spus că nu este nevoie de injectarea de capital suplimentar în aceste bănci, pentru că sectorul bancar deja face obiectul unei restructurări fundamentale.

În schimb, după anunţul EBA, Banca Portugaliei a anunţat că două dintre băncile acestei ţări vor începe să fie consolidate imediat cu capital. Este vorba de Banco Comercial Portugues, cea mai mare bancă listată din Portugalia, şi de Espirito Santo Financial Group.

Portugalia a împrumutat anul acesta 78 de miliarde de euro pentru a face faţă crizei datoriilor suverane, iar potrivit prognozelor, economia sa se va contracta cu 4% în următorii doi ani.

Anunţul privind rezultatele testelor de stres a intervenit în timp ce Parlamentul italian a aprobat, vineri, un pachet de măsuri de austeritate în valoare de 70 de miliarde de euro. Banca Centrală a ţării a anunţat că toate băncile italiene au trecut testele de stres fără dificultate.

Unii observatori consideră că rezultatul bun al testelor de stres dă un sentiment de siguranţă, dar alţii spun că este o dovadă că aceste teste de stres nu sunt credibile.

Băncile care nu au trecut testele trebuie să găsească o finanţare suplimentară estimată la 2,5 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an, după unii analişti, alţii spun că suma este mult mai mare într-o perspectivă mai largă.

Testele de stres sunt considerate totuşi un element-cheie în combaterea crizei îndatorării din Europa, pentru a identifica băncile slabe şi pentru a le consolida ca să supravieţuiască unei posibile incapacităţi de plată în cazul unor ţări puternic îndatorate, precum Grecia.

Au fost îngrijorări din partea unor agenţii de rating, între care Standard & Poors, că testele nu sunt suficient de stricte. Totuşi, EBA a dat asigurări că testele au fost mai severe decât cele de anul trecut.

În 2010, ambele bănci irlandeze testate, Bank of Ireland şi Allied Irish Bank, au trecut testele cu brio, dar numai o lună mai târziu, AIB a avut nevoie de on infuzie de capital din partea guvernului.

Sursa: NewsIn