PAID:Statul va plăti mai multe poliţe de asigurare obligatorie a caselor, după măsurile de austerite


Statul va plăti mai multe poliţe de asigurare obligatorie a caselor pentru asistaţii social, în condiţile în care măsurile de austeritate vor spori numărul acestora, în prezent fiind circa 400.000 de persoanelor asistate social la nivel naţional, a declarat pentru NewsIn preşedintele PAID.

Potrivit legii, statul are obligaţia să achite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor pentru această categorie.

„Rândurile asistaţilor social vor fi îngroşate, mai ales de cei care, în prezent, au un venit uşor peste limita care i-ar înclude în această categorie”, a menţionat preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

Acesta a estimat că, în prezent, 5% din cei aproximativ 8 milioane de proprietari de locuinţe fac parte din categoria persoanelor asistate social, numărul acestora fiind de circa 400.000 la nivel naţional.

„În contextul actual economic, autorităţile locale ar putea avea probleme cu fondurile destinate acestor poliţe, motiv pentru care o parte dintre asistaţii social ar putea rămâne neasiguraţi. În acest caz, ei nu mai beneficiază de ajutor de la stat în cazul în care se confruntă cu inundaţii, alunecări de teren sau cutremur”, a precizat Bulugea.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă.

Preşedintele PAID a atras atenţia că proprietarii care nu îşi asigură locuinţa nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului în cazul în care le este distrusă casa în urma unei calamităţi naturale.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei, care este aplicată de primarul localităţii respective.

„Pot exista situaţii în care primarii să nu aplice această amendă în cazul în care o parte dintre proprietarii localităţii respective nu se asigură. În acest caz, după producerea unei calamităţi naturale, nu vor primi despăgubirile cuvenite de până la 10.000 de euro sau până la 20.000 de euro, deşi prima de asigurare este una simbolică. Însuşi faptul că proprietarul rămâne neasigurat aduce repercursiuni mai grave decât aplicarea amenzii, pentru care legea nu face un scop în sine”, a explicat Bulugea.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Sursa: NewsIn