Preocuparea pentru utilizarea energiilor regerabile prinde tot mai mult teren în România. Piaţa se dezvoltă tot mai mult, iar cererea creşte. Neaşteptat, dar dincolo de dorinţa de a proteja resursele naturale şi mediul înconjurător, sursele de energie regerabilă sunt singura soluţie la îndemână pentru cei care aleg să-şi construiască case de vacanţe în zone izolate, fără acces la utiltăţi.
De pildă, cioban din Mărgininea Sibiului a decis să-şi “utileze” stâna cu un sistem hibrid de panouri fotovoltaice şi turbine eoline. Investiţia l-a costat pe beneficiar 6.000 de euro, fără TVA şi cu manopera inclusă, iar prin sistem obţine 4,3 KW/oră per zi. Noua sursă de energie o foloseşte şi la aparatele pentru mulsul oilor. Cum panourile fotovoltaice nu dau foarte mare randament iarna, era nevoie de un alt element care să compenseze alimentarea cu necesarul de energie, astfel încât au fost instalate şi turbine eoline, care se comportă mult mai bine în anotimpul rece. Aşadar prin acest sistem hibrid se obţin 1,3 KW/ oră per zi de la panourile fotovoltaice şi 3KW/ oră per zi de la turbinele eoline.
Specialiştii în domeniu sfătuiesc consumatorii să-şi aleagă soluţiile alternative de producere a energiei, numai după ce realizează studii de fezabilitate şi prospectează dacă condiţiile de climă şi cele meterologice permit funcţionarea respectivului dispozitiv. Prin urmare, la Cluj, turbinele eoline nu sunt rentabile, deorece au nevoie ca vântul să înregistreze o viteză de cel puţin 5 metri per secundă. Totodată, cei care se îndreaptă spre energiile regenerabile trebuie să înţeleagă că în multe cazuri dorinţa de avea curent în ritm continuu poate fi usturătoare la buzunar. “Orice KW consumat în plus face diferenţa la nivelul sistemului, iar un sistem mai mare va costa mult mai mult, aspect care se vede şi la nivelul manaporei cât şi la nivelul mentemanţei”, argumentează Ovidiu Puşcă, reprezentant al Carpat Energy, firmă care furnizează soluţii la cheie în sectorul energiilor regenerabile.
Pentru ca un astfel de sistem să fie cu adevărat funcţional, el trebuie însoţit de alte elemente care să asigure o cât mai bună performanţă a instalaţiei. De exemplu, mulţi dintre cei care au achiziţionat pompe de căldură se plâng că acestea sunt total ineficiente. Pe de altă parte, firmele care vând astfel de echipamente susţin că aceste pompe vor da randament dacă, pe lângă ele, există instalat şi un sistem de încălzire în pardoseală, care se apropie de sistemul de radiţie de căldură, care este ideal.
În caz contrar, pompele de căldură care consumă 1KW energie electrică pentru a produce 5 KW energie termică nu aduc mari beneficii. La Cluj, de exemplu, proprietarul unui bloc nu a putut vinde niciun apartament, deşi îşi dotase clădirea cu pompe de căldură, întrucât sistemul era utilizat neconform, iar imobilul nu era încălzit. “Pompele de căldură pot deveni jucării costisitoare, dacă nu se utilizează corect şi pot produce discomfort major dacă nu asigură necesarul de căldură”, arată Ovidiu Trifu, reprezentant al Ecoinstal IT Consult.