Parerea avizata a Conf. Dr. Arh. VASILE MITREA privind statuia lui Mihai Viteazul din Municipiul Cluj-Napoca


(Fragmente)

Finalizarea ansambului monumental cu statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu ( autor al elementelor de sculptura: artistul Marius Butunoiu), la sfarsitul anului 1976, a fost un eveniment ce a fost bine apreciat de opinia publica. Dar, cu toate ca in cadrul pietii au avut periodic ceremonii oficiale, intretinerea complexului statuar a lasat de dorit iar actuala stare de degradare, nu face cinste minicipiului, cu atat mai mult cu cat se fac si comparatii defavorabile vis a vis de celalalt monument al regelui Matei Corvin.

Amintim inca de la inceput ca in 2015, la solicitarea primariei adresata filialei din Cluj-Napoca a Ordinului Arhitectilor din Romania s-a intocmit o tema de concurs de idei ( la nivelul cerintelor unui plan urbanistic zonal) privind amenajarea integii zone cu amplasarea unui parking subteran ( in colaborare o firma portugheza); reconsiderarea circulatiei auto, velo si pietonale; asanarea unor insule construite; reconsiderarea unor functii urbane; propunerea unui mobilier urban adecvat ( dar actiunea s-a stins datorita neglijarii prezentei in subteran a conductei de apa ”Vianini”).

Intentia se v-a relua?

Avand in vedere ca in 2018 se vor implini 100 de ani de la Marea Unire, consideram ca ar fi momentul ca ansamblul –simbol sa beneficieze de un gest de respect din partea societatii contemporane.

Ce se impune?

In primul rand o evaluare cantitativa si apoi  intocmirea unui deviz de estimare a efortului financiar. In al doilea rand, lansarea licitatiei pentru desemnarea unei echipe de proiectare-executie. Pe timpul realizarii lucrarilor va trebui ca dirigintele de santier sa raspunda atat de calitatea materialelor puse in opera, cat si de cea a executiei. Alaturi de dirigintele de santier va fi si un specialist –consultant delegat de la primarie.

Scurta biografie

Vasile Mitrea, conferenţiar doctor arhitect:

– Data naşterii:           16.XII.1935

– Anul absolvirii la “Ion Mincu”:1960

– Proiectant în arhitectură şi urbanism la Institutul Judeţean de proiectare Cluj: 1960-1970

-Decan/prodecan şi şef de catedră la secţia de arhitectură (cu statut de facultate) din Universitatea Tehnică din Cluj Napoca:          1970-1983

– Revenire în proiectare după desfiinţarea secţiilor de la Cluj, Iaşi şi Timişoara:    1983

– Acordarea titlului de de doctor în arhitectură:       1999

– Decan al Facultăţii de Arhitectură şi construcţii din Universitatea din Oradea:    2002-2004

– Cadru didactic asociat/cursuri postuniversitare:    2001-2011

– Membru în diverse comisii profesionale naţionale:           1990-2011

– Membru în foruri de conducere ale profesiei (UAR, OAR, RUR):   1965-2011

In 2010 arhitectul Vasile Mitrea fost premiat de Academia Romana pentru intreaga sa activitate. Nascut in 1935, domnia sa este semnatarul proiectelor care au pus baza cartierelor Grigorescu si Gheorgheni din Cluj-Napoca. Tot sub semnatura sa au luat fiinta cladiri de referinta precum Facultatea de Medicina Veterinara, Policlinica Universitara de pe Motilor (actualmente Centrul de Diagnostic si Tratament), sediul Facultatii de Arhitectura din Zorilor sau sediul central al Postei (clădirea telefoanelor).

sursa foto: Cluj travel