Pavilionul României la Expo 2010 Shanghai a costat statul român 19 milioane lei


Construirea pavilionului României la expoziţia mondială de la Shanghai, ce are loc între 1 mai şi 31 octombrie, precum şi evenimentele organizate, au costat statul român circa 19 milioane lei, a declarat joi ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, într-o conferinţă de presă la Shanghai.

„Suma necesară construirii pavilionului României, precum şi a evenimentelor organizate, a fost de 27 milioane lei, alocaţi în etape şi amputaţi întâi cu 10%, apoi cu 20%, deci scădem 30% din suma iniţială (n.r. din caza reducerilor bugetare)”, a afirmat joi Teodor Baconschi, cu ocazia Zilei Naţionale a României la Expo 2010.

Acesta consideră, totodată, că pavilionul ţării noastre este „unul destul de curajos din punct de vedere conceptual”. Pavilionul României are formă de glob de sticlă şi are în medie 24.000 de vizitatori zilnic.

De asemenea, Baconschi a mai spus că, în prezent, se poartă negocieri cu autorităţile chineze pentru a reloca pavilionul ţării noastre într-un alt centru comercial după încheierea expoziţiei, la 31 octombrie 2010.

Pavilionul României a avut, de la deschidere şi până acum, două milioane de vizitatori, ministrul estimând totodată circa şapte milioane de vizitatori în total, până la sfârşitul târgului, în 31 octombrie.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, expoziţia Mondială de la Shanghai, care se desfăşoară în perioada 1 mai – 31 octombrie 2010, este cea mai impresionantă manifestare de acest tip de până acum, din cel puţin două puncte de vedere. În primul rând, numărul estimat al vizitatorilor, pe întreaga durată a expoziţiei, este de 70 de milioane, iar evenimentul se bucură de prezenţa a peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale participante. Apoi, în al doilea rând, China reprezintă, la ora actuală, o putere economică atractivă a lumii.

România este unul dintre cei 47 de participanţi (ţări şi organizaţii internaţionale) care şi-au construit propriul pavilion expoziţional. Pavilionul Naţional al României – „Greenopolis” – găzduieşte, de-a lungul celor şase luni de participare, diverse manifestări şi evenimente economice, cultural-artistice, ştiinţifice, care să asigure creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti şi ilustrarea bogăţiei şi diversităţii formelor de expresie, de la tradiţie la modernitate.

Sursa: NewsIn