Petrolul şi certificatele CO2, cele mai solicitate produse la Bursa Română de Mărfuri


În primele două luni ale acestui an, petrolul a fost unul dintre cele mai trazacţionate produse, atât pe bursele internaţionale de mărfuri cât şi pe cea din România. Astfel în intervalul 1 ianurie- 21 februarie la Bursa Română de Mărfuri (BRM), schimburile comerciale cu petrol au însumat 20,7 milioane euro, comparativ cu 2012 când s-au derulat 157 de tranzacţii cu produse petroliere în valoare de 97 milioane euro.

Pe plan internaţional, la bursele de mărfuri preţul ţiţeiului a înregistrat în prima parte a anului 2012 un salt de 11,59%. Aceasta este cea mai mare creştere de după 2004. De altfel, argintul şi cacao au urcat semnificativ în topul cotaţiilor, cea din urmă marcând un câştig de 14,1% între 1 ianuarie şi 20 februarie.

La Bursa Română de Mărfuri cele mai bine vândute produse anul trecut, pe lângă petrol, au fost certificatele CO2, ce au totalizat tranzacţii de 39,5 milioane euro, şi energia electrică cu 16 milioane euro. În aceeaşi perioadă BRM a raportat pe piaţa de licitaţii şi piaţa la liber schimburi de 291 milioane euro.

În prezent, apelează la serviciile BRM autorităţi din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, unităţi din subordinea Ministerului Economiei, unităţi din subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului Administraţiei şi Internelor, a Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării,  Autoritatea Naţională a Vămilor, CET-uri, RADET Bucureşti, METROREX, Compania Naţională POŞTA ROMÂNĂ SA, Societatea Naţională a Sării, primării şi consilii judeţene din întreaga ţară, dar şi entităţi private precum PETROM SA, ROMPETROL DOWNSTREAM SA, LUKOIL DOWNSTREAM SA, UNICOM HOLDING SA, OSCAR DOWNSTREAM,  CARPATCEMENT, RTC Holding SA.