Piaţa imobiliară clujeană, rămasă în urmă la capitolul investiţii. Vezi care sunt marile proiecte ale judeţului programate pentru 2012


Dacă în urmă cu câtiva ani Clujul înregistra, după Bucureşti, cele mai mari creşteri din zona imobiliarelor, din 2011 investiţiile private din acest sector, realizate în judeţ, au o traiectorie descendentă.

Astfel, comparativ cu 2010, valoarea investiţiilor a scăzut anul trecut cu 30%, iar Clujul este subclasat în ceea ce priveşte evoluţia pieţei imobiliare de judeţe precum Braşov, Arad sau Bihor. În ciuda potenţialului economic al zonei, investiţiile în segmentul industrial, logistic sau retail rămân reduse, consideră specialiştii din domeniul imobiliar.

“Clujul, din păcate, merge în jos ca şi investiţii private. Dacă în 2010, încă se realizau construcţii care ridicau valoarea investiţiilor în judet, în 2011 valoarea investiţiilor a scăzut cu cel puţin 30% fată de 2010. Acelaşi trend se observă şi din perspectiva numărului de  proiecte anunţate: dacă în 2010 s-au anunţat peste 450 de investiţii medii şi mari, in 2011 erau menţionate în jur de 320 de investitii private, deci cu 29% mai putine investiţii.”, precizează pentru Gazeta Afacerilor Adriana Spătaru, managing ditrectorul IBC Focus, companie specializată în servicii de consultanţă şi alcătuire de baze de date în domeniul construcţiilor.

Pentru 2012, investiţiile în piaţa imobiliară clujeană par să-şi revină cu timiditate. Multe dintre acestea vizează construcţii medii sau mici. În acest moment valoare proiectelor mari se cifrează în total la 190 milioane de euro.

“Spun uşoară (n.red. revenirea pieţii imobiliare), deoarece până la finele anului vor fi probabil cu maxim 8% mai multe investiţii noi. Ca şi în restul ţării, nu mai există atât de multe proiecte MARI cum erau anunţate în 2008-2009. Numărul investitiilor de anvergură efectiv s-a înjumătăţit în 2011, trend observat şi la nivel national, care şi in anii următori se va menţine. Este vremea constructiilor medii si mici.”, adaugă managing directorul IBC Focus care apreciză că investitorii şi constructorii speră că după finalizarea alegerilor electorale piaţa se va debloca la nivel local şi naţional.

Statistic, aproximativ jumătate dintre investiţiile în construcţiile programate pentru acest an se află acum de proiect, în cazul celorlalte fiind deja demarate lucrările.

Investitiile de anvergură  ale judeţului pentru 2012:

Parc logistic Graells & LLonch

Hale de producţie şi birouri Bosch

Spitalul Pelican (investiţie în valoare de aproape 50 milioane de euro)

Ansamblul Resident Business Park – ansamblu rezidenţial iniţial gandit pentru construcţia a 660 de apartamente, acum reproiectat parţial pentru birouri şi spatii comerciale

Alte investitii de minim 4 milioane de  euro fiecare:

Centru comercial Napoca Center şi blocuri de locuinte

Imobil de locuinte S+P+Spt+7E

Imobil de locuinţe colective S+P+3-6E

Hotel de tranzit 4 stele

Imobil de birouri D+P+5E – centru de date – Data Center