Piaţa locuinţelor: “pepinieră” pentru bănci. ANL îşi dezvoltă programul prin investitori privaţi


Spread the love

Pe piaţa din România este loc de 4-5 bănci pentru locuinţe, la fel ca în Cehia, Austria sau Germania, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Alexandru Ciobanu, preşedinte al BCR Banca pentru Locuinţe.

„Noi nu am putea să creştem aşa de mult de la an la an dacă nu ar fi potenţial. Începem să simţim piaţa, iar peviziunile noastre sunt bazate pe realitate”, a spus Ciobanu.
Potrivit acestuia, 70% din clienţii BCR BpL sunt clienţi ai BCR.
„Interesul oamenilor gospodari pentru avantajele sistemului de economisire-creditare şi orientarea pe termen lung sunt elemente foarte importante în povestea de succes a sistemului băncilor pentru locuinţe”, a mai afirmat preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, potrivit agerpres.ro
În 2011, BCR BpL şi-a majorat activele totale cu circa 80%, până la 950 milioane lei, de la 530 milioane lei, la 31 decembrie 2010. Această evoluţie pozitivă s-a datorat, în cea mai mare parte, creşterii semnificative a volumului depozitelor de la clienţi, care au avansat cu 86% (valoare nominală a creşterii: circa 400 milioane lei) faţă de anul 2010, până la valoarea de 862 milioane lei.

BCR Banca pentru Locuinţe acordă finanţare pentru investiţii în domeniul locativ, precum modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.

De altfel. Guvernul a aprobat în şedinta de ieri, 18 aprilie, Programul „Construcţia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat” care urmareşte creşterea numărului de locuinţe şi constituirea, la nivel national, a unui fond de locuinţe destinate închirierii la care sa aibă acces cât mai multe persoane. Implementarea şi derularea programului va fi realizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), prin încheierea de contracte de concesiune de lucrări publice.

Finantarea proiectării, construcţiei si exploatarii locuinţelor se asigură de investitorii privaţi din surse proprii sau atrase. Finanţarea structurii economice, tehnice şi juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare şi a documentaţiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii programului, va fi realizată de ANL din surse de la bugetul de stat, informează portalul fonduri-structurale.ro.

Investitorii privaţi vor primi în schimbul locuinţelor realizate o cotă parte din chiriile încasate, însoţită de unele plăţi unitare periodice, care urmează a fi rambursate de Agenţia Naţională pentru Locuinte din surse de la bugetul de stat.