Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Plăţile pe fondurile UE ar putea fi reluate în noiembrie, estimează Orban

A- A A+
Plăţile pe fondurile UE ar putea fi reluate în noiembrie, estimează Orban

Leonard Orban, ministrul al Afacerilor Europene, a anunţat că procesul de trimitere a facturilor pentru lucrările efectuate cu finanţare de la Uniunea Europeană ar putea fi reluat cel mai devreme în luna noiembrie.

Dacă iniţial estimările erau că facturile vor fi putea fi trimise din octombrie, Orban avansează ca cel mai optimist scenariu, reluarea plăţilor în noiembrie. „Estimările mele sunt că cel mai devreme am putea să reluăm în cursul lunii noiembrie acest proces”, a declarat, miercuri, Leonard Orban. Acesta a spus că acolo unde au fost semnalate probleme în legătură cu achiziţiile publice efectuate cu fonduri europene, neregulile vor fi retransmise, astfel încât România să nu piardă fondurile folosite incorect, ci doar să fie redirecţionate.

„Dacă este nevoie, vom face modificări ale regulilor care există în momentul de faţă, astfel încât să putem crea un cadru cât mai eficient şi mai corect de gestionare a fondurilor comunitare. Prima prioritate pe această chestiune este finalizarea modificărilor în domeniul achiziţiilor publice”, a precizat Orban. De asemenea, ministrul intenţionează să înceapă o serie de evaluări a fiecărei autorităţi de management astfel încât procedurile să fie simplificate, acolo unde acest lucru este posibil.

Întrebat care sunt şansele să-şi atingă obiectivul ca la sfârşitul anului 2012 nivelul absorbţiei să crească de la 3,7% la 20%, Orban a spus că este un obiectiv impus de situaţia actuală. „Dacă nu atingem această rată minimă, România va avea la sfârşitul anului 2012 o dezangajare importantă, adică va pierde fonduri foarte importnate. Cum să-mi propun ceva mai puţin ambiţions în condiţiile în care riscăm să ajungem la o pierdere însemnată de fonduri? (…) Dacă în lunile viitoare nu vom îmbunătăţi mecanismul şi nu vom atinge elementele de sistem care funcţionează prost de decenii, nu avem niciun fel de şansă”, a declarat Orban precizând că anul cel mai dificil va fi însă 2013 când România trebuie să utilizeze 6,7 miliarde de euro.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails